U izvješću koje je Al-Monitor objavio u petak, citiran je visoki američki vojni dužnosnik koji je rekao da su ruske i iranske snage u Siriji koordinirale s posebnim ciljem da se vojnici Washingtona na kraju povuku iz zemlje.

Dužnosnik je rekao da je “vidio znakove da ruski vojni zapovjednici u Siriji tiho koordiniraju s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) o dugoročnim planovima da izvrše pritisak na Sjedinjene Države da povuku svoje snage” iz Sirije, piše Al-Monitor.

“Postoji spoj interesa između te tri skupine, Iranaca, Rusa i Sirijaca. Vidim dokaze o planiranju na operativnoj razini između vodstva Quds snaga na srednjoj razini koje djeluju u Siriji i ruskih snaga koje djeluju u Siriji”, rekao je anonimni dužnosnik.

Prema dužnosniku, rusko-iranska koordinacija u Siriji usredotočena je na “suradničko planiranje, suradničko razumijevanje i razmjenu obavještajnih podataka na srednjoj razini do višeg ešalona” vojski Moskve i Teherana.

“Iskreno govoreći, to su iste vrste stvari koje bismo radili s našim partnerima suočeni s nečim što pokušavamo postići. Vidimo da to rade na svojoj strani dok pokušavaju razmišljati o tome kako uskladiti različite stvari kako bi izvršile pritisak na nas”, dodao je izvor.

Posljednjih mjeseci Washington je nastavio jačati svoju okupaciju u Siriji, posebno na naftom bogatom sjeveroistoku zemlje. U okupiranoj Hasaki, lokalni izvori rekli su sirijskoj novinskoj agenciji SANA prošli tjedan da su velike isporuke američke logističke opreme i cementa nedavno stigle u regiju.