Pentagon vidi divovske dizalice kineske proizvodnje koje rade u američkim lukama, uključujući nekoliko brodskih čvorišta koje koristi vojska, kao potencijalnog “trojanskog konja” kojeg bi Kina mogla koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka o materijalu koji se premješta u zemlju i iz nje, Wall Street Journal je objavio u nedjelju.

Netom nakon debakla kineskog “špijunskog balona”, neimenovani “dužnosnici nacionalne sigurnosti i Pentagona” su navodno usmjerili pozornost na još jedan navodni alat za špijunažu. Iako novine nisu naznačile je li bilo stvarnih slučajeva korištenja dizalice za špijuniranje, citirale su bivšeg dužnosnika američke protuobavještajne službe Billa Evaninu koji je izrazio zabrinutost da bi dizalica mogla omogućiti daljinski pristup za ometanje protoka robe.

“Dizalice mogu biti novi Huawei”, rekao je Evanina, misleći na kineskog telekomunikacijskog diva Huawei Technologies, čiji su proizvodi bili zabranjeni na američkom tržištu zbog sličnih špijunaža. “To je savršena kombinacija legitimnog poslovanja koje se također može maskirati kao tajno prikupljanje obavještajnih podataka.”

Zabrinutost oko dizalica dolazi nakon prošlomjesečne svađe između SAD-a i Kine oko balona na velikim visinama. Administracija predsjednika Joea Bidena oborila je navodni špijunski balon u blizini obale Južne Karoline. Američki dužnosnici optužili su Kinu da koristi takve balone diljem svijeta kao alat za nadzor.