Pentagon se uključuje u borbu protiv „lažnih vijesti“

Prema pisanju Bloomberga, američko ministarstvo obrane pokrenulo je projekt „suzbijanja dezinformacijskih napada“, pod izlikom da su takozvane „lažne vijesti“ i medijske objave velika opasnost za američku sigurnost.

DARPA, agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija , radi na novom softveru koji bi trebao identificirati lažne objave u vidu članaka, fotografija, video i audio uradaka. Ako bude uspješan nakon četiri godine testiranja, program bi se mogao proširiti na detektiranje „lažnih vijesti“.

Oglas:

         

Američki dužnosnici navodno rade na planovima kako spriječiti da strani „hakeri“ krcaju društvene mreže s lažnim informacijama uoči izbora 2020. godine.

Iako je jasno da je to samo izlika za ograničavanje slobode izražavanja i uklanjanje nepoćudnih informacija i stajališta, medijska hajka o „lažnim vijestima“ koju ponajviše promoviraju oni koji najviše obmanjuju javnost, ne posustaje. Mediji i politički establišment tako i dalje guraju tezu da su rezultati američkih predsjedničkih izbora produkt medijske kampanje ruskih agenata.

Jedno je sigurno, sloboda govora je odavno nestala, a uskoro bi mogla postati i kažnjiva. Zapravo, u Europi to već i jest, pričamo o Americi.