Pentagon traži stotine milijardi dolara za obnovu potrošene municije i spremnost za sukob s Kinom

Foto: Gints Ivuskans / AFP

Ministarstvo obrane SAD-a planira zatražiti više od 300 milijardi dolara za nabavu oružja te istraživačke i razvojne napore u nadolazećoj fiskalnoj godini, izvijestio je Bloomberg u subotu pozivajući se na povjerljive dokumente. Potrošnja će se navodno usredotočiti na zamjenu streljiva poslanog u Ukrajinu i jačanje sposobnosti SAD-a da se bori protiv Kine.

Prema internom proračunskom dokumentu u koji je novinska kuća imala uvid, Pentagon traži ukupno 170 milijardi dolara za novo oružje. Od ove svote, 76,8 milijardi dolara traži se za mornaricu i marince, 61 milijarda dolara za zračne i svemirske snage, a 15,7 milijardi dolara za vojsku, stoji u izvješću.

Konkretno, Ministarstvo obrane zatražilo je 400 milijuna dolara za nabavu nove verzije protuzračnog obrambenog sustava Stinger, 199 milijuna dolara za kupnju 541 protuoklopnih projektila Javelin i 179 milijuna dolara za nabavu 28 dodatnih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS). SAD je Kijevu dostavio sve te vrste naoružanja kako bi mu pomogao u borbi protiv Rusije.

Pentagon također želi povećati svoje zalihe projektila dugog dometa, što bi bilo kritično u slučaju izravnog vojnog sukoba s Kinom, stoji u izvješću.

Osim toga, Pentagon je također navodno zatražio 145 milijardi dolara za istraživačke i razvojne projekte. To uključuje 46 milijardi dolara koje bi bile namijenjene zračnim snagama, 27 milijardi dolara mornarici i 15,7 milijardi dolara vojsci.

Dokumenti bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak, prema Bloombergu, dok nova fiskalna godina počinje 1. listopada.

Prijavljeni zahtjevi Pentagona dolaze nakon što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena u četvrtak objavila prijedlog proračuna koji bi uključivao povećanje potrošnje za obranu za 3,2% na ukupno 842 milijarde dolara u 2024., sa 6 milijardi dolara obećanih Ukrajini.

Posljednjih mjeseci pojavili su se brojni medijski izvještaji koji tvrde da se američke zalihe oružja iscrpljuju zbog potpore te zemlje Ukrajini. Od početka sukoba Pentagon je Kijevu dao oko 32,2 milijarde dolara vojne pomoći, uključujući desetke tisuća topničkih projektila i tisuće protuzračnih i protuoklopnih sustava.