Pentagon tvrdi da nema naznaka da bi Rusi upotrijebili nuklearno oružje

Foto: Sputnik / Ramil Sitdikov

Američko ministarstvo obrane ne vjeruje da će doći do ruskog nuklearnog napada, nekoliko dužnosnika Pentagona reklo je novinarima ovaj tjedan. Washington još uvijek tretira navodne prijetnje Moskve “vrlo ozbiljno”, dodali su.

“Ne procjenjujemo da je predsjednik Putin donio odluku o korištenju nuklearnog oružja u ovom trenutku”, rekao je tajnik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, novinarima na brifingu u četvrtak. Govorio je nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da je rizik od nuklearnog sukoba na najvišoj razini od kubanske raketne krize 1962.

Za sada, SAD ne posjeduje nikakve informacije koje bi opravdale promjenu njihovog “strateškog položaja odvraćanja”, rekao je Ryder, dodajući da će Washington nastaviti pažljivo pratiti situaciju, jer prijetnje Rusije shvaća “vrlo ozbiljno”.

U petak je drugi glasnogovornik Pentagona, J. Todd Breasseale, rekao za Politico da SAD još uvijek ne vidi nikakve naznake da se Rusija priprema za nuklearni udar. “Da budemo jasni: nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu vlastitog strateškog nuklearnog stava niti imamo naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekao je.

Breasseale je također optužio Kremlj za nepromišljene izjave o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja. “Vrsta neodgovorne retorike koju smo vidjeli nije način na koji čelnik nuklearno naoružane države može govoriti”, rekao je, upozoravajući da bi nuklearni udar “bilo koje razine” bio “katastrofalan za svijet i izazvao bi teške posljedice”. ”

Iako Moskva nije pokazala znakove da namjerava upotrijebiti nuklearno oružje, predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedavnom govoru da Rusija ima “razna sredstva uništenja” i da ne bi oklijevao upotrijebiti ih za obranu nacije, dodajući: “Ovo nije blef.”

Biden je u četvrtak upozorio da bi daljnja eskalacija neprijateljstava između Rusije, Ukrajine i Zapada mogla dovesti do “Armagedona”.

U petak je estonska vojska izjavila da prijetnja Rusije nuklearnim oružjem “nije velika”. Izjava je došla usred britanskih medijskih izvješća koja sugeriraju da Rusija planira provesti vježbe svojih nuklearnih snaga – što je Kremlj odbacio.

Ruska trenutna doktrina dopušta uporabu nuklearnog oružja u slučaju inicijalnog nuklearnog napada na njezin teritorij ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.