Pentagon tvrdi da nema nikakvih dokaza koji potvrđuju da postoje vanzemaljski posjeti

Foto: AP Photo / Ben Margot

Novo tijelo koje je uspostavio Pentagon za istraživanje prijavljenih viđenja NLO-a do sada nije pronašlo nikakve dokaze o vanzemaljskom životu, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), koji je osnovan ovog srpnja za praćenje neidentificiranih objekata na nebu, u svemiru i pod vodom, te za procjenu svih sigurnosnih prijetnji koje bi oni mogli predstavljati, primio je “nekoliko stotina” dodatnih izvješća o neobjašnjivim fenomena, rekao je novinarima u petak šef tijela dr. Sean Kirkpatrick.

Međutim, prema riječima podtajnika obrane za obavještajne poslove Ronalda Moultrieja, stručnjaci AARO-a “nisu vidjeli ništa što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli vanzemaljskog podrijetla.”

“Nisam vidio ništa što bi sugeriralo da je došlo do vanzemaljskih posjeta”, dodao je Moultrie.

Podtajnik je također rekao da SAD svaki “neovlašteni sustav” u svom zračnom prostoru smatra “prijetnjom sigurnosti”.

I Kirkpatrick i Moultrie odbili su otkriti koliko je od oko 400 slučajeva koji se istražuju već identificirano. Obećava se da će detaljnije informacije biti objavljene u posebnom izvješću Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe.

Kirkpatrick je također rekao da AARO radi na proširenju svoje sposobnosti identificiranja NLO-a, uključujući ponovno kalibriranje senzora i koordinaciju s Pentagonom i obavještajnom zajednicom SAD-a.

NLO-i su posljednjih mjeseci vruća tema u Washingtonu, nakon što je američki Kongres održao prvo saslušanje o tom pitanju u više od pola stoljeća. Zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi neidentificirani objekti mogli biti vanzemaljci ili neka nova tehnologija kojom upravlja Kina, Rusija ili neki drugi potencijalni protivnik.

Autor: Ivica Mandekić