Pentagon je zabrinut da bi oružje koje šalju u Ukrajinu moglo završiti u “pogrešnim rukama” i nastoji poduzeti korake da učini nešto po tom pitanju. Sada želi pratiti serijske brojeve američkog oružja na terenu dok se borba za Ukrajinu nastavlja.

Već u travnju američki dužnosnici počeli su priznavati da kada napredni sustavi poput protutenkovskog oružja Javelin uđu u Ukrajinu, nemaju pojma kamo odatle idu. Postoje spekulacije da će određeni postotak oružja isporučenog sa Zapada biti preprodan na crnom tržištu ili čak otići u druge sukobe izvan Ukrajine, poput Bliskog istoka.

U četvrtak je Pentagonova Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) izdala priopćenje u kojem poziva američke vojne čelnike da pošalju inspektore za oružje u ratom razorenu Ukrajinu kako bi izravno pratili dijeljenje oružja vrijednog doslovno milijarde dolara.

To bi išlo dalje od trenutnog angažmana Pentagona, gdje se jednostavno vjeruje na riječ ukrajinskim dužnosnicima kada je u pitanju pravilna distribucija i uporaba oružja i streljiva protiv ruskih invazijskih snaga.

Analitičar sa stranice za vojne komentare Defense One opisuje da trenutno, “Sve što dužnosnici SAD-a sada mogu učiniti jest pregledati potvrde o prijenosu oružja s drugih lokacija u Europi i vjerovati ukrajinskim dužnosnicima na riječ da se oružje pravilno koristi i skladišti.”

Ali zamjenik direktora DSCA Jed Royal izjavio je: “S vremenom bismo željeli proširiti naše uvide većom prisutnošću na terenu.”