Foto: AP Photo / Ben Margot

Nekoć tajni Pentagonov odjel zadužen za proučavanje i istraživanje NLO fenomena nastavio je funkcionirati pod drugim imenom i nakon 2012. godine iako su u Pentagonu tada tvrdili da je projekt ugašen.

Advanced Aerospace Threat Identification Program naziv je odjela koji je navodno 2012. godine trebao biti ugašen zbog smanjenja troškova, no 2017. godine otkriveno je da program i dalje postoji ali pod imenom The Unidentified Aerial Phenomenon Task Force, koji se nalazi u okviru mornaričke obavještajne službe.

Rad ovog i njemu srodnih odjela uvijek je bio obavijen velom tajne, no ove godine su u nekoliko navrata dužnosnici koji su sudjelovali u njegovom radu izašli u javnost s određenim informacijama, između ostalih s tvrdnjama da je služba u svojim istragama doista otkrila predmete i vozila koji nisu s ovog planeta.

Prošli mjesec američki senatori zatražili su uvid u Pentagonove dokumente o NLO-ima, zahtijevajući veći nadzor nad obavještajnim programom.

Vijeće za obavještajna pitanja Senata zatražilo je od ministarstva obrane objavljivanje redovnih izvješća o radu programa i uočenim fenomenima.

Fokus programa ipak nije toliko usredotočen na potragu za vanzemaljcima, koliko zapravo za prioritet uzima zaštitu od potencijalnih ovozemaljskih prijetnji. Pentagon je u lipnju izjavio da je jedna od potencijalnih prijetnji moguća nuklearna detonacija u svemiru koju bi izazvale Rusija ili Kina, a koja bi predstavljala prijetnju američkim interesima.