Pepe je živ!

Pepe

Online stripovski lik, žabac Pepe, koji je postao popularan među desničarskim krugovima diljem svijeta, te čiji je lik iskorišten u mnogobrojnim karikaturama s desničarskim sadržajima, umalo je doživio nesretnu sudbinu.

Naime, žapca Pepea kreirao je još 2005. godine Matt Furie, a svoju popularnost stekao je posebno posljednjih godina nakon što su ga za svoje karikature i takozvane „memove“ počeli koristiti pristaše takozvane „alternativne desnice“, a naročito uoči prošlogodišnje predizborne kampanje Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

Nezadovoljan činjenicom da je Pepe postao gotovo zaštitni znak „alternativne desnice“, njegov tvorac Matt Furie, odlučio je proglasiti da je Pepe mrtav. Furie je tako napravio novi prikaz Pepea, kako mrtav leži u lijesu, očito smatrajući da će na taj način natjerati nekoga da prestane koristiti Pepeov lik.

Bilo kako bilo, unatoč pokušaju Furiea da pokopa Pepea, navodno je Pepe uskrsnuo, te je i dalje s nama. Jer, kako se može ubiti ideja? Sigurno ne jednim crtežom.

Koliko god ovo glupo zvučalo, Pepe je očito postao ikona i značajan simbol na političkoj sceni. Potvrda tome je apsurdna odluka američke organizacije Anti-Defamation League da lik Pepea uvrsti u svoj popis „simbola mržnje“, odmah pored nacističke svastike ili simbola Ku Klux Klana. Kojoj uvrnutoj glavi je to palo na pamet, nije jasno, ali to je samo pokazatelj do koje mjere seže današnja politička glupost.

Autor: Tribun