Vlada Perua odustala je od kupovine skupog cjepiva AstraZeneca protiv Covid-19, jer tvrtka nije pružila podatke o ispitivanju i visoke cijene.

Govoreći u četvrtak, peruanski premijer Walter Martos izjavio je da multinacionalna farmaceutska kompanija AstraZenaca nije pružila vladi dovoljno informacija o potencijalnom cjepivu, dodajući da je cijena previsoka i da je količina ograničena.

Nudili su nam vrlo malu količinu cjepiva za zemlju u usporedbi s drugim laboratorijima koji nam nude veće količine po nižim troškovima,“ navodi Martos.

Martos je također izjavio da AstraZeneca zahtijeva značajni predujam koji bi bio izgubljen u slučaju da cjepivo ne udovoljava traženim sigurnosnim standardima.


EU oslobodila odgovornosti farmaceutsku tvrtku oko mogućih nuspojava cjepiva protiv koronavirusa


Premijer je rekao da je vlada zatražila podatke o ispitivanju od farmaceutske tvrtke, ali ih nije dobila. Dodao je da su druge tvrtke dale tražene podatke, ali AstraZeneca nije.

Njegovi komentari prate komentare ministrice zdravstva Pilar Mazzetti, koja je tvrdila da nedostatak informacija znači da se nije mogao postići prethodni dogovor. Mazzetti je također naglasila prijavljene komplikacije u ispitivanju cjepiva AstraZeneca, napominjući smrt brazilskog sudionika početkom tjedna i dva slučaja mijelitisa u Velikoj Britaniji.

AstraZeneca, koja je svoje cjepivo razvija zajedno sa Sveučilištem u Oxfordu, planirala je provesti ispitivanja u Peruu. Kineski Sinopharm već provodi testiranja u zemlji, a očekuje se da to učini i američka multinacionalna kompanija Johnson & Johnson.

Peru je jedna od zemalja koja je navodno najteže pogođena pandemijom, ali stopa novih zaraza pada.

Podsjetimo, EU je odobrila kupnju cjepiva od AstraZeneca-e i prihvatila njeno odbacivanje odgovornosti u slučaju potencijalnih nuspojava, prenoseći ju na vlade članica.


Hrvatske vlasti kupuju preko EU cjepivo protiv Covid-19 od tvrtke koja je oslobođena odgovornosti od nuspojava