Nekolicina Peruanaca pokrenula je projekt Bio Plant s ciljem smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Pritom su od lišća banana uspjeli stvoriti biorazgradivo posuđe koje bi trebalo ublažiti dosadašnju praksu korištenja plastike za iste proizvode.

Za razgradnju ovakve vrste posuđa potrebno je samo dva mjeseca. U usporedbi sa stiroporom ili polistirenom kojima je potrebno oko 500 godina za razgradnju, ovo je znakoviti uspjeh, javlja La Republica.

Projekt je financiran peruanskim državnim Programom za inovacije. Skupina je do sredstava došla putem natjecanja kojim se financijski nagrađuju projekti koji donose vrijedna ekološki prihvatljiva rješenja.

Kako bi izradili ovakvo posuđe, članovi projekta stvorili su posebne strojeve kojima režu, prešaju i oblikuju posuđe. Prilikom proizvodnje posuđa koristi se lišće banana koje samo otpadne s drveća. Godišnje proizvode oko 50.000 komada.

Cijena ovisi od debljini stijenke posuda, a kreće se između 29.64 i 35.56 USD za 100 komada. Dakako, povećanjem serijske proizvodnje cijena će automatski pasti.