Peruanske vlasti trenutno su u pregovorima s farmaceutskom tvrtkom Pfizer oko kupnje njihovog cjepiva protiv koronavirusa, pri čemu je ministrica zdravstva te zemlje istaknula da je došlo do nesuglasica oko pravnog imuniteta Pfizera koji ne želi preuzeti odgovornost za moguće nuspojave nakon primanja cjepiva.

Iako su dužnosnici od ljeta u stalnom kontaktu s Pfizerom, razgovori su prošlog mjeseca upali u probleme uslijed kontroverze oko nekih klauzula sporazuma, uključujući one povezane s cijenama i isporukom, kao i zakonskog imuniteta za farmaceutskog giganta u slučaju da njegova cijepivo dovede do smrti ili ozljede, rekla je u utorak zastupnicima ministrica zdravstva Pilar Mazzetti.

S Pfizerom postoje neki detalji oko kojih nema dogovora“, rekla je Mazzetti, dodajući „To ima veze s cijenama i rasporedom isporuke“, kao i s „odricanjem važnih elemenata poput … pravnog imuniteta“.

Istina je da trebamo cjepivo, ali istina je i da postoje aspekti povezani s aspektima našeg suvereniteta koje država mora štititi … to ima veze s rizikom za buduće generacije,“ rekla je Mazzetti.


EU oslobodila odgovornosti farmaceutsku tvrtku oko mogućih nuspojava cjepiva protiv koronavirusa


Šefica zdravstva primijetila je da, budući da je većina aspekata pregovora zaštićena sporazumom o povjerljivosti, nije mogla pružiti daljnje detalje o tekućim nesuglasicama, ali uvjeravala je da će se razgovori nastaviti. „Nadamo se da će kontroverza biti riješena pa ćemo moći odrediti kada će cjepivo stići“, nastavila je.

Iako je zemlja krajem studenoga najavila konačni dogovor s Pfizerom za gotovo 10 milijuna doza cjepiva, Mazzetti je rekla da je postupak zastao nakon što su neke klauzule u sporazumu zahtijevale detaljniju analizu kako bi se utvrdilo jesu li kompatibilne s peruanskim zakonom.

Peru nije prva južnoamerička zemlja koja je izrazila zabrinutost zbog odricanja od pravne odgovornosti u razgovorima s farmaceutskom tvrtkom. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro primijetio je prošlog mjeseca da je „posve jasno da nisu odgovorni za bilo kakve nuspojave. Ako postaneš aligator, to je tvoj problem.“ Službenici u Argentini izrazili su slične brige.


Hrvatske vlasti kupuju preko EU cjepivo protiv Covid-19 od tvrtke koja je oslobođena odgovornosti od nuspojava


Budući da zabrinutost zbog odgovornosti postaje glavna prepreka za neke nacije, Svjetska banka je u utorak rekla da surađuje s više od 100 zemalja kako bi riješila taj problem, bilo putem lokalnih zakonodavnih napora ili drugih procesa. Predsjednik Grupe Svjetske banke David Malpass također je napomenuo da agencija želi do lipnja raspodijeliti 160 milijardi američkih dolara za pomoć zemljama u razvoju u dobivanju cjepiva i borbi protiv pandemije.

Iako su Pfizerovo cjepivo odobrili zdravstveni službenici u brojnim zemljama – kao i Svjetska zdravstvena organizacija – mnogi na hitnoj osnovi, pojavilo se nekoliko alarmantnih izvještaja o nuspojavama nakon cijepljenja. Nedavno je asistent dječje kirurgije u Portugalu iznenada umro nakon što je primio ubod početkom ovog tjedna, dok su dvoje štićenika staračkih domova u Norveškoj preminuli nekoliko dana nakon što su uzeli prvu dozu. I dalje je nejasno jesu li smrtni slučajevi povezani s cjepivom.

Peru je bio domaćin kliničkih ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa koje su razvile brojne druge tvrtke – uključujući Sinopharm, AstraZeneca i Johnson & Johnson – te pregovara o isporukama iz 20 različitih laboratorija, rekla je ministrica zdravstva. Razgovori s AstraZenecom na sličan su način zastali u listopadu, a vlada je izjavila da tvrtka nije dostavila dovoljno podataka o svom cjepivu, no pregovori s tom tvrtkom također su u tijeku, navodi Reuters.


Farmaceutska kompanija zaštićena od odgovornosti oko mogućih nuspojava cjepiva protiv Covid-19