Oko pet milijuna djece u dobi od pet do jedanaest godina u Engleskoj imat će pravo na cjepivo s niskom dozom cjepiva protiv korona virusa unatoč tome što vlada priznaje profil niskog rizika za mlade koji se razbole od virusa.

Počevši od ponedjeljka, stotine lokacija diljem Engleske počet će s uvođenjem cijepljenja za pet milijuna djece između pet i jedanaest godina, nakon što su prethodno ograničili cjepiva na mlade za koje se smatra da su pod visokim rizikom ili koji žive s ranjivim osobama.

Zamjenica voditelja akcije cijepljenja Nacionalne zdravstvene službe (NHS), dr. Nikki Kanani, rekla je za Sky News da cjepiva i dalje ostaju najbolja obrana protiv virusa.

Vlada Borisa Johnsona priznala je da inače zdrava djeca nisu izložena velikom riziku da se ozbiljno razbole od virusa, s prošlogodišnjim studijama koje sugeriraju da je broj smrtnih slučajeva od korona virusa za njih u Engleskoj jednoznamenkasti.

Međutim, odlučeno je nastaviti s proširenjem dostupnosti za roditelje ili njegovatelje da cijepe svoju djecu, a vlada je ustvrdila da bi se cjepiva trebali smatrati sigurnima.