Pet sastojaka koji vas prirodno štite od trovanja radijacijom

Prilikom nuklearne eksplozije stvara se enormna količina radioaktivne prašine koju primarno vidimo u obliku poznate atomske gljive, oblaka karakterističng oblika koji je postao simbol za nuklearne eksplozije. Unatoč inicijalnom razaranju i toplinskom valu, pravi problem slijedi nakon što zrak, tlo i voda postanu kontaminirani radioaktivnim česticama.

Nuklearna eksplozija oslobađa alfa čestice, beta čestice, gama zrake i neutrone. Od ovih čestica i valova čovjek se može zaštititi boravljenjem u skloništima izgrađenim za zaštitu od radijacije.

Osim fizičke zaštite u obliku skloništa, postoje prirodni sastojci koji pomažu ljudskom tijelu da se zaštite i detoksificiraju uslijed absorbcije štetne radijacije. Navedimo samo one najučinkovitije koje je lako za pribaviti.

Aktivni ugljen – njega je vrlo lako za nabaviti u svakoj ljekarni, te nije skup. Odprilike 10 grama aktivnog ugljena neutralizira do 7 grama toksičnih tvari, između ostalog neutralizira i radijaciju. Aktivni ili medicinski ugljen (Carbo medicinalis) koristi se i kod trovanja drugim supstancama, a efikasan je i u riješavanju proljeva i nadutosti.

 
 

Geranium (Iglica) – ova biljka rješava slobodne radikale oslobođene radijacijom, koji uništavaju ljudske stanice. Efikasna je protiv Cezija 137 i gama zračenja. Japanci su uočili značajan uspjeh korištenjem ove biljke na pacijentima izloženima radijaciji prilikom nesreće u Fukushimi. Najbolji rezultati uočeni su prilikom unošenja 100 miligrama na dan.

Glina – veže se na radioaktivne čestice i sprječava ih u daljnjem razaranju ljudskog tijela. Glina odnosi radiaktivne čestice izlučivanjem kroz izmet i mokraću.

Voće bogato pektinom, poput jabuka – vežu se na Cezij 137 i neutraliziraju njegov utjecaj.

Kalcij i Magnezij – u zajedničkoj kombinaciji smanjuju absorpciju Stroncija 90 do 90 posto. Poželjno ih je uzimati i preventivno zbog jačanja kostiju. Odrasli mogu uzimati 800 – 1500 miligrama na dan, a djeca 800 miligrama na dan. Magnezij se uzima 550 – 1100 miligrama na dan.

Osim navedenih sastojaka, vrijedno je spomenuti i neke manje efikasne ali ipak korisne sastojke koji također detoksificiraju tijelo i pomažu protiv zračenja. To su morska trava, kelp, češnjak, luk, pšenična trava, zelje, đumbir, radić, spirulina i kelj.