Britanska Agencija za standarde oglašavanja (ASA) donijela je presudu protiv udruga British Vegan Society i People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) zbog njihovog osporavanja multimedijskih oglasa koji su govorili da je jesti meso zdravo.

Oglašivačko tijelo bilo je prisiljeno pregledati četiri medija koje je objavio Odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB): televizijsku reklamu, oglas na web stranici novina, video na YouTubeu i objavu na Facebooku iz kampanje „Jedi uravnoteženo“ u siječnju 2021. godine.

U jednom dijelu televizijskog oglasa prikazane su krave koje pasu na poljima, a pripovjedač je rekao, prema izvješću ASA -e objavljenom u srijedu: „Crveno meso i mliječni proizvodi izvor su B12 i proteina … B12 pomaže u smanjenju umora i nedostatka energije. Proteini doprinose održavanju zdravih kostiju.

U oglasnom natpisu na web stranici stoji: „Govedina, svinjetina, janjetina i mlijeko sadrže vitamin B12, esencijalni nutrijent koji prirodno nije prisutan u veganskoj prehrani. Kliknite da biste saznali više.”

U ostalim oglasima također je navedeno da je B12 esencijalni vitamin koji se prirodno ne nalazi u veganskoj prehrani te su objašnjene vrline konzumiranja životinjskih proizvoda, uključujući upotrebu izraza „prirodno“ i „u skladu s okolišem“.

Oglas:

Međutim, na oglase je podignuto 487 pritužbi, uključujući pritužbe PETA-e, Veganskog društva i Humane lige u Velikoj Britaniji, žaleći se da su oglasi „obmanjujući“ jer „impliciraju da je konzumacija mesa i mliječnih proizvoda potrebna za zdravu prehranu“, uravnotežena prehrana i da je potrebno unositi vitamin B12, između ostalih pritužbi na kampanju, uključujući prigovor na riječ „prirodno“.

Agencija je odbacila sve pritužbe, posebno naglasivši da „oglasi nisu navodili da potrošači ne mogu dobiti uravnoteženu i zdravu prehranu ako ne jedu meso ili mliječne proizvode“ te da je „činjenično točno tvrditi da vitamin B12 nije prirodno prisutan u veganskoj prehrani“.