Tri osobe nestale su u petak na jugu Poljske nakon što je grmljavinsko nevrijeme s višestrukim udarima groma pogodila planinski lanac Tatre, usmrtivši pet osoba, a ozlijedivši preko 150 ljudi, rekli su spasioci.

Grmljavinska oluja u četvrtak popodne stvorila je nezamislivu izvanrednu situaciju u popularnoj regiji za planinarenje, rekao je Jan Krzysztof, voditelj hitne službe TOPR Tatre, prenosi AP.

Ovo je situacija koja se može usporediti s terorističkim napadom“, rekao je Krzysztof. „Pogođena je velika skupina nasumičnih ljudi. Mnogi ljudi, uključujući djecu. Spaljeni, slomljenih nogu, rana je po cijelom tijelu.

U petak je dodao da spasioci provjeravaju padine popularnog vrha Giewont, koji se uzdiže 1.894 metara, i potrazi za tri osobe koje se nisu vratile u svoje domove nakon oluje i do njih nisu mogle doći njihove obitelji. Dvojica drugih za koje se mislilo da su nestali pojavili su se u petak ujutro.

Dužnosnici su istakli kako je oluja usmrtila četiri osobe u Poljskoj, uključujući dvoje djece, te češkog turista u susjednoj Slovačkoj. Pored toga, preko 150 ljudi uhvaćenih u oluji liječeno je od opekotina, prijeloma i problema sa srcem u bolnici u Tatranskom odmaralištu u Zakopane. Dužnosnici su priopćili da su 34 osobe ostale u bolnici u petak u Zakopanama, Krakowu i drugim mjestima.

Krzysztof je rekao da je u masovnoj akciji spašavanja planina sudjelovalo pet helikoptera.

Tatre, dio karpatskog planinskog lanca, su najviše planine u Poljskoj i Slovačkoj i privlače turiste iz lokalnih i dalekih krajeva uz jezera i vrhove koji se dižu do 2.655 metara.

Ovo je najveća prirodna nepogoda sa smrtnim posljedicama u Tatrama od kolovoza 1937., kada je grmljavina usmrtila četiri osobe na Giewontu.