Peticija za ukidanje Blairove titule viteza dosegla milijun potpisnika

Na Change.org je pokrenuta peticija za ukidanje viteške titule Tonyja Blaira koja je već skupila milijun potpisnika u petak.

Od Nove godine, kada je objavljeno da je bivši premijer proglašen vitezom, nastavili su pristizati novi pobornici ideje da Blaira ne treba počastiti najvećim britanskim odličjem.

Peticiju je pokrenuo glumac i voditelj Angus Scott, koji je u četvrtak zahvalio svima na podršci jer je broj potpisnika dosegao 800.000. Dan kasnije taj je broj premašio 990.000 i brzo je dosegao milijun do kraja petka.

Prema onima koji prigovaraju Blairovu viteškom zvanju, bivši premijer nije dostojan počasti zbog ratnih zločina koje je naredio da se počine u Iraku tijekom svog mandata od 1997. do 2007. godine.

Obitelji vojnika koji su poginuli u Iraku i Afganistanu mole se da njihovu poruku čuju i Vlada i Palača“, napisao je Scott na Change.org. „Ove obitelji ne samo da su morale pretrpjeti razaranje zbog gubitka voljene osobe, već sada pate od nevolje svjedočeći da se čovjek koji je odgovoran za smrt njihove voljene osobe javno odaje počast.

Za Blaira se tvrdi da je „prouzročio nepopravljivu štetu i ustavu Ujedinjenog Kraljevstva i samom tkivu nacionalnog društva“. Potpisnici peticije ga optužuju da je „u raznim sukobima izazvao smrt bezbroja nevinih, civilnih života i vojnika“.