Otprilike 20 posto Nijemaca navodno strahuje za svoja radna mjesta zbog promicanja zelene agende u zemlji, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje koje je proveo Savez sindikata Njemačke navodno je otkrilo da se svaki peti zaposlenik sada boji za budućnost svojih radnih mjesta kao rezultat pritiska zemlje na mjere zelene agende usmjerene na suzbijanje klimatskih promjena.

To je najnoviji dokaz koji pokazuje kako se vodeće gospodarstvo Europske unije bori s vlastitim ciljevima emisije ugljika, s cijenom energije koja je skočila tijekom prošle godine jer obnovljivi izvori energije ne mogu popuniti rupu nastalu nedostatkom ruskog plina i namjerno ukinutom nuklearnom energijom.

Rast cijena električne energije i grijanja nije sve o čemu Nijemci brinu, jer izvješće Die Welta tvrdi da oko 20 posto njemačke radne snage sada osjeća da bi zeleni plan zemlje mogao ugroziti njihovo zapošljavanje.

Kaže se da se takva statistika povećava na 43 posto među Nijemcima koji kažu da nemaju mogućnosti za obuku unutar svoje tvrtke, za koje je vjerojatnije da su radnička klasa.

Velik broj Nijemaca koji se boje gubitka posla zbog promicanja zelene agende ne iznenađuje s obzirom na to koliko se zemlja oslanja na svoju automobilsku industriju, sektor gospodarstva koji je iznimno osjetljiv na domaću i klimatsku politiku EU.

Konkretno, planovi za zabranu svih novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. nadalje uplašili su mnoge u zemlji, a njemački ministar prometa, Volker Wissing, zaprijetio je ranije ovog tjedna da će Njemačka staviti veto na mjeru ako barem ne budu napravljene iznimke za automobile koji mogu sagorijevati sintetski proizvedena goriva.

“Komisija EU trebala bi predložiti uredbu koja dopušta registraciju motora s unutarnjim izgaranjem nakon 2035., ako se mogu potvrditi da se pogone samo sintetičkim gorivima”, rekao je ministar.

Međutim, pritisak ministra njemačke vlade na popustljivost od strane Europske unije već je potkopan od strane osoba unutar njegove vlastite koalicijske vlade, s članovima njemačke Zelene stranke koji su u srijedu osudili svaki pokušaj zaustavljanja napretka mjera za klimatske promjene.