Dugi niz godina priprema i različitih aktivnosti po pitanju astronomije na Petrovoj gori, pod vodstvom astronomskog društva Beskraj, urodili su plodom te je Petrova gora 17. lipnja ove godine službeno proglašena Međunarodnim parkom tamnog neba.

Kao prvi takav park u Hrvatskoj, Petrova gora udovoljila je kriterijima organizacije International Dark-Sky Association (IDA), koja diljem svijeta radi na pronalaženju, edukaciji i promociji lokacija koje nisu svjetlosno onečišćene.

Petrova gora tako je dobila status zaštićenog lokaliteta što je veliki pomak i po pitanju turizma. Naime, diljem Europe i drugih razvijenih dijelova svijeta vrlo je teško pronaći lokacije koje nisu onečišćene svjetlošću tijekom noći i s kojih bi se lakše promatralo zvjezdano nebo.

U Europi trenutno ima 15 priznatih parkova tamnog neba: Njemačka, Nizozemska, Engleska i Škotska imaju po dva. Danska, Španjolska, Irska i Wales imaju po jedan, dok Mađarska jedina ima 3.

Petrova Gora je uz Biljeg već samo po sebi zaštićeni dio prirode, pod upravom Javne ustanove „Natura Viva“, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije te Hrvatskih šuma.

Razmjeri svjetlosnog onečišćenja u Europi | Izvor: Science Advances

Astronomsko društvo Beskraj je i začetnik i nositelj prijave za proglašenje područja Međunarodnim parkom tamnog neba, što je rezultat suradnje s državnim organizacijama.

Oko 80 posto područja Europe je svjetlosno onečišćeno zbog čega stanovnici ne mogu promatrati svemirske znamenitosti poput Mliječnog puta. Hrvatska se ubraja među one zemlje s rastom svjetlosnog onečišćenja (karta svjetlosnog onečišćena u Hrvatskoj), pri čemu je samo potrošnja električne energije za javnu rasvjeta po stanovniku duplo veća nego u susjednoj Sloveniji.

Kao ističu iz Beskraja, u Hrvatskoj postoji još tamnih, ali teže pristupačnih lokaliteta, posebice na otocima. U kontinentalnom dijelu ističe se jedino Petrov vrh u blizini Daruvara, za kojeg se mnogi nadaju da će također uskoro biti dobiti sličan status kao i Petrova gora.