Pfizer/BioNTech krenuo s testiranjem cjepiva na trudnicama. Dobrovoljno ih se javilo 4.000

Američki Pfizer i njegov njemački partner BioNTech započeli su međunarodno istraživanje o sigurnosti i učinkovitosti njihovog cjepiva protiv koronavirusa kod trudnica, u kojem će sudjelovati 4.000 volonterki iz devet zemalja.

Zdrave trudnice u SAD-u već su dobile prve doze Pfizer/BioNTech u sklopu istraživanja, objavile su tvrtke u četvrtak. Uskoro će im se pridružiti trudnice u Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Žene u dobi od 18 i više godina moraju se cijepiti u razdoblju između 24. i 34. tjedna trudnoće, odnosno u kasnijim fazama. Interval između dvije doze bit će 21 dan – isti kao i tijekom općeg kliničkog ispitivanja cjepiva prošle godine.

Svaka će žena biti dio studije otprilike sedam do 10 mjeseci, ovisno o tome je li dobila stvarno cjepivo ili placebo, prema detaljima ispitivanja. Onima kojima se ubrizgava placebo mora se omogućiti primanje cjepiva nakon porođaja, a da ostanu dio pokusa.

Cjepivo Pfizer/BioNTech prethodno je testirano na trudnim životinjama i navodno nisu otkriveni novi rizici, objavile su tvrtke u četvrtak. Američki regulatori zabranjuju ispitivanja na ljudima dok se ne dokaže da cjepivo ne šteti fetusu niti uzrokuje pobačaj kod životinja.

Međutim, studija nije namijenjena utvrđivanju pruža li imunizacija djeci zaštitu od koronavirusa nakon njihovog rođenja.

Proizvođač cjepiva AstraZeneca i Sveučilište Oxford nedavno su rekli da također planiraju započeti studiju o učincima cjepiva na trudnice u narednim mjesecima.

Vjeruje se da su trudnice u većem riziku od razvoja teških oblika Covid-19, a neke studije također povezuju virus s preranim rođenjem. Međutim, oni su isključeni iz prethodnih ispitivanja cjepiva zbog nedostatka podataka o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva na trudnoću.

Krajem siječnja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je ranije savjetovala trudnice da ne uzimaju cjepivo američkog proizvođača lijekova Moderna, rekla je da one s visokim rizikom od izloženosti Covid-19, uključujući medicinske radnike, mogu odabrati cijepljenje tim cjepivom nakon savjetovanja s liječnikom.

Na temelju onoga što znamo o ovoj vrsti cjepiva, nemamo nikakav poseban razlog da vjerujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili dobrobiti cijepljenja za trudnice“, istaknuo je WHO.