Pfizer i Moderna povećali cijene cjepiva za EU

Američki proizvođači cjepiva Pfizer i Moderna podigli su cijenu svojih cjepiva protiv Covid-19 u svojim posljednjim ugovorima o opskrbi s Europskom unijom, izvijestio je Financial Times.

Pregovori o uvjetima sporazuma za isporuku dodatnih 2.1 milijarde doza (do 2023.) uslijedili su nakon što su kliničke studije navodno pokazale da mRNA tehnologija pruža navodno vežu zaštitu od cjepiva koje proizvode AstraZeneca i Johnson & Johnson, iako su vlasti više zemalja potvrdile da cjepiva ne pružaju zaštitu od zaraze niti prijenosa virusa.

Cijena cjepiva Pfizer, koja dijeli bruto dobit s BioNTech -om, porasla je sa 15,50 na 19,50 eura, prema dijelovima ugovora koje je vidio Financial Times.

Sa svoje strane, cijena cjepiva Moderne podignuta je s 19 eura, navedenih u prvom ugovoru o nabavi, na 21,50 eura.

Ipak, ta je cijena bila niža od prethodno dogovorenih 24 eura po dozi jer se narudžba povećala, objašnjavaju novine.

Očekuje se da će te farmaceutske tvrtke ove godine povećati svoje godišnje prihode od cjepiva kako zemlje povećavaju narudžbe, jer će se od zime uvoditi i treća doza tih „učinkovitih“ cjepiva.

Projekcije konzultantskih tvrtki u tom sektoru ukazuju na to da će prihodi od Pfizerovog cjepiva dosegnuti 47 milijardi eura, dok će Moderna dosegnuti 25 milijardi eura, budući da dominiraju portfeljima cjepiva u zemljama s visokim prihodima.

U međuvremenu, analitičari prognoziraju prodaju od 12,64 milijardi eura iz Oxforda/AstraZeneca sljedeće godine. AstraZeneca je glavni dobavljač cjepiva za zemlje s niskim prihodima.

Ugovori EU s američkim proizvođačima lijekova potpisani su usred napetosti i kritika zbog sporog uvođenja cjepiva u 27-člani blok, uzrokovanih kašnjenjima u isporuci cjepiva AstraZeneca i istragama o krvnim ugrušcima nakon primjene jednokratne doze cjepiva Johnson & Johnson.

Dužnosnici su rekli da su se Europska komisija i 27 država članica složile platiti veću cijenu kako bi osigurale dodatnu opskrbu cjepivima na bazi mRNA.

Ipak, u izvješću se dodaje da je nova cijena cjepiva Pfizer ista kao i dogovorena ranije u ožujku za ubrzanu isporuku 10 milijuna doza.

„Moramo se usredotočiti na tehnologije koje su se pokazale vrijednima“, rekla je predsjednica izvršne vlasti EU Ursula von der Leyen ranije u travnju kada je Bruxelles najavio da je ušao u pregovore o kupnji 1,8 milijardi dodatnih doza cjepiva Pfizer.

Do sada je Bruxelles osigurao do 4,4 milijarde doza od šest različitih proizvođača cjepiva – iako dva cjepiva tek trebaju dobiti uvjetno odobrenje za hitnu primjenu.

Prošlog je tjedna povjerenstvo reklo da je EU na putu da postigne cilj potpunog cijepljenja najmanje 70 posto odrasle populacije do rujna.