Pfizer „istražuje“ slučaj prethodno zdrave žene s teškim nuspojavama nakon primanja njihovog cjepiva

Nakon što je video snimka zapanjujućeg stanja žene cijepljene Pfizer/BioNTechovim cjepivom protiv koronavirusa obišla svijet, njezin sin ispričao je za RT da nije protiv cjepiva, ali da ozbiljno sumnja u njegovu sigurnost.

Brant Griner objavio je apel na Facebooku prošlog tjedna, nakon što je njegova majka nekoliko dana nakon uzimanja cjepiva počela imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Griner je podijelio video kako se njegova majka nekontrolirano trese dok pokušava hodati, koristeći se obližnjim zidovima i vratima kako bi se pridržala dok je koračala naprijed.

Mami je danas još gore i još uvijek nemam odgovore od liječnika kako to popraviti. Molim vas molite za nju. Ne mogu podnijeti da mamu vidim ovako. To me tjera u plač znajući da joj nikako ne mogu pomoći. Molim vas, nemojte uzimati cjepivo protiv covid19“, napisao je.

Poruka i popratni video podijeljeni su gotovo 160.000 puta i prikupili su više od 35.000 komentara.

Neki su odgovori doveli u pitanje istinitost Grinerove priče, ali on je u intervjuu za RT rekao da u onome što se dogodilo s njegovom majkom nije bilo ništa izmišljeno. Naglasio je da je mama bila željna uzeti cjepivo jer je željela učiniti sve da smanji šansu širenja virusa na vlastite starije roditelje. Griner je odbio otkriti u kojoj je bolnici njegova majka primila cjepivo, objasnivši da ne želi da ta ustanova postane meta mrežne kampanje uznemiravanja.

Nisam ni u kojem obliku u formi anti-vaxx osobe. Moja mama nije bila – ona je bila za cjepivo prije nego što se to dogodilo,“ rekao je.

Griner je majku opisao kao „vrlo zdravu“ 45-godišnjakinju koja nikada prije nije patila od bilo kakve ozbiljne bolesti ili zdravstvenog stanja. Prema njegovim riječima, probudila se s glavoboljom dan nakon što je primila cjepivo. Nekoliko dana kasnije, počela je patiti od „pokreta sličnih napadajima“ na lijevoj nozi. Četvrtog dana nije imala kontrolu nad nogama i hitno je prebačena u bolnicu.

Bolnica je utvrdila da je doživjela „neurološku reakciju“, rekao je, dodajući kako liječnici vjeruju da je zdravstveno stanje uzrokovano „metalima u cjepivu“.

Iako su glavobolje svakodnevna pojava, grčevi su bili sporadični, objasnio je Griner. U nedjelju je bio prvi dan kad nije doživjela glavobolju, a čini se da su i njezini nekontrolirani pokreti nogu bili manje ozbiljni, rekao je.

Sada otpuštena iz bolnice, Grinerova majka prolazi testove i njezini se liječnici nadaju da će se potpuno oporaviti, pod uvjetom da nema trajnih oštećenja mozga.

Griner inzistira da u početku nije imao ništa protiv cjepiva. „Htio sam da bude dobro. Moja mama je željela da bude dobro. To je razlog zašto ga je dobila. Svi žele svoj imunitet. Svi su spremni da Covid ode“ – rekao je.

Sada se, međutim, čini manje sigurnim u to da će se i sam cijepiti.

Otkako je objavio video svoje majke, Griner kaže da je dobio poruke od “stotina” ljudi koji dijele vlastite priče o cjepivima koja pokreću ozbiljne medicinske epizode. Jedna žena koja ga je kontaktirala rekla je da je imala „kontinuirane“ zdravstvene probleme nakon što je primila Modernino cjepivo.

U naknadnom videozapisu koji je u subotu objavio Griner, njegova je majka objasnila da se odlučila za cijepljenje kako bi „zaštitila svoje roditelje“ te da zasad MRI pretrage i krvne pretrage nisu otkrile nijedno izvorno stanje koje bi moglo potaknuti negativna reakcija.

Prije nego što uzmete ovo cjepivo, molim vas razmislite. Definitivno mi je promijenilo život“, rekla je u videu dok je suzdržavala suze.

Pfizer je u izjavi za RT rekao da „istražuje“ slučaj, ali do sada ga nije uspio „potvrditi“. „Neuromuskularni poremećaji do danas nisu prepoznati sigurnosni signal“, rekao je predstavnik farmaceutske tvrtke.