Pfizer obustavio isporuke cjepiva u „banana republiku“ Izrael zbog neplaćenih dugova

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Nazvati Izrael „banana republikom“ neće biti klasificirano kao „antisemitizam“, jer šef Pfizera je Židov.

Nazvavši Izrael „banana republikom“, Pfizer je zamrznuo daljnje isporuke cjepiva protiv koronaviruska dok ne dobije novac za posljednjih 2,5 milijuna doza, izvijestili su izraelski mediji. Potez je uslijedio usred političkih sukoba u Izraelu.

Nekih 700.000 doza cjepiva Pfizera očekivalo se u Izraelu u nedjelju, nakon završetka pashe, ali je odgođeno do daljnjeg s obrazloženjem da prethodna pošiljka nije plaćena, izvijestio je Jerusalem Post.

Čelnici Pfizera navodno su Izrael nazvali „banana republikom“ i rekli da ne mogu razumjeti kako se tako nešto može dogoditi u organiziranoj zemlji, rekao je u ponedjeljak dopisnik izraelske vojske Galatz.

Jedini službeni komentar Pfizera bio je da je istekao njihov izvorni ugovor s Izraelom za neodređeni broj doza, potpisan u studenom 2020., i da rade na „ažuriranju sporazuma“ i „opskrbi zemlje dodatnim cjepivima“.

Izrael je navodno kupio 15 milijuna doza cjepiva koje su napravili Pfizer i BioNTech, kao i još 12 milijuna uboda Moderne i AstraZenece. Zemlja je potrošila 2,6 milijardi šekela (788 milijuna dolara), a dodatnih 2,5 milijardi šekela (758 milijuna dolara) rezervirano je za daljnju kupnju, rekao je predstavnik ministarstva zdravlja prošlog mjeseca zakonodavcima.

Podaci koji su prvi puta objavljeni na zahtjev predsjednika Odbora za financiranje Knesseta Moshea Gafnija, pokazuju da je Izrael platio „mnogo veću“ cijenu po dozi nego što se ranije vjerovalo.

Izraelsko ministarstvo zdravstva tražilo je odobrenje za dobivanje još 30 milijuna doza, ali je sastanak koji su zatražili za prošli ponedjeljak otkazan zbog sukoba između premijera Benjamina Netanyahua i njegovog koalicijskog partnera Bennyja Gantza, izvijestili su izraelski mediji.

Gantz je otkazao sastanak jer je Netanyahu odbio potvrditi imenovanje Gantza za ministra pravosuđa, ostavljajući ga u vršenju dužnosti nakon isteka mandata 1. travnja. Međutim, Gantzov ured rekao je da je kupnja 2,5 milijuna cjepiva Pfizera već bila izvršena i da je za kašnjenje plaćanja kriva ministrica zdravstva Yuli Edelstein, član Netanyahuove stranke Likud. Ministarstvo zdravstva nije komentiralo situaciju.

Netanyahu – koji je premijer od 2009. godine – u nelagodnoj je koalicijskoj vladi sa svojim glavnim rivalom Gantzom od svibnja 2020. godine, nakon što treći izbori u toku godine nisu uspjeli stvoriti održivu većinsku koaliciju. Prošli mjesec održani su još jedni prijevremeni izbori, a postoje izvještaji da bi nova vlada mogla biti najavljena već u utorak.

Gantzov interes za ministarstvo pravosuđa mogao bi biti povezan s činjenicom da se Netanyahu trenutno suočava s nizom optužbi za korupciju. Na sudskom ročištu u ponedjeljak, tužitelji su tvrdili da je vršio pritisak na web stranicu s vijestima Walla kako bi mu pružio povoljno izvještavanje.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla trebao je posjetiti Izrael početkom ožujka kako bi pregovarao o daljnjim isporukama, a možda i o proizvodnji cjepiva, Otkazao je putovanje pet dana prije zakazanog datuma, međutim, rekavši da on i njegov tim nisu u potpunosti cijepljeni i da će rado doći kasnije nakon što se „ukinu ili poboljšaju ograničenja koronavirusa i omoguće bolji uvjeti posjeta“.

Međutim, nevladina organizacija koja kritizira Likud pod nazivom Achrayut Leumit (Nacionalna odgovornost) pozvala je vladu da spriječi Bourlin posjet, nazvavši je „zabranjenom izbornom propagandom“ korištenjem resursa ministarstva zdravstva za jačanje Netanyahuovih izbornih izgleda.