Pfizer od cjepiva u prvom tromjesečju 2021 zaradio 3.5 mlrd $, a do kraja godine očekuje još 26,4 mlrd $

Pfizer je u utorak objavio koliko profita je ostvareno prodajom njihova cjepiva protiv koronavirusa od početka 2021. godine. Isto će narednih dana objaviti i njihov partner BioNTech, iako su neki podaci o tome već sad poznati.

Cjepivo dotične farmaceutske tvrtke donijelo je 3.5 milijardi dolara profita u samo prva tri mjeseca, što je gotovo četvrtina njihovog prihoda. Pored toga, iz Pfizera su naveli da očekuju još 26,4 milijarde dolara od prodaje cjepiva.

Pfizer profit dijeli s njemačkom tvrtkom BioNTech, koja je u ožujku objavila profit od oko 11.8 milijardi dolara, koji se odnosi na narudžbe cjepiva do tog trenutka.

Pfizer je široko hvaljen za razvoj još uvijek nedokazane tehnologije koja se i dalje testira na ljudima.

Međutim, upotreba nedovoljno testiranog cjepiva za vladajuće i većinu masmedija nije problem. Mnogi skreću pažnju na činjenicu da je Pfizerovo cjepivo usmjereno na „bogate“ zemlje, dok su one „siromašnije“ navodno „isključene“ iz igre.

Sredinom travnja bogate su zemlje osigurale više od 87 posto od više od 700 milijuna doza cjepiva Covid-19 izdanih širom svijeta, dok su siromašne zemlje dobile samo 0,2 posto, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U bogatim zemljama otprilike svaka četvrta osoba primila je cjepivo. U siromašnim zemljama taj je broj jedan na 500.

Pfizer je rekao da se zalaže za to da svoje cjepivo učini globalno dostupnim. U utorak je iz tvrtke priopćeno da je isporučeno 430 milijuna doza u 91 zemlju ili teritorij. Glasnogovornica Pfizera, Sharon Castillo, nije rekla koliko je tih doza otišlo u siromašne zemlje, gdje je Pfizer rekao da ne profitira na prodaji cjepiva.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije jasno pokazuju da je Pfizer pružio minimalnu pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta.

Tvrtka se obvezala pridonijeti do 40 milijuna doza Covaxu, multilateralnom partnerstvu usmjerenom na opskrbu cjepivima siromašnim zemljama. To predstavlja manje od 2 posto od 2,5 milijarde doza koje Pfizer i njegov razvojni partner, BioNTech, žele proizvesti ove godine.

Doze koje je Pfizer obećao Covaxu „kap su u moru“, rekla je Clare Wenham, stručnjakinja za zdravstvenu politiku na London School of Economics.

Johnson&Johnson i AstraZeneca obećali su prodati svoja cjepiva na „neprofitnoj osnovi“ tijekom pandemije. Moderna, koja nikada ranije nije stekla veći profit i nema drugih proizvoda na tržištu, odlučila je također uvelike profitirati na svom cjepivu.

Za razliku od Modernina cjepiva, Pfizerovo nije presudan za osnovno poslovanje. Prošle je godine Pfizer zaradio 9,6 milijardi dolara dobiti, prije nego što je cjepivo Covid imalo vidljiviji utjecaj na njegove rezultate.

Pfizer često ističe da se odlučio ne uzimati federalna sredstva koja je ponudila Trumpova administracija u okviru operacije Warp Speed, inicijative koja je promovirala brzi razvoj cjepiva protiv Covida-19.

No, BioNTech je dobio značajnu potporu njemačke vlade u razvoju njihovog zajedničkog cjepiva. A istraživanje financirano od strane poreznih obveznika pomoglo je objema tvrtkama: Nacionalni institut za zdravstvo patentirao je tehnologiju koja je pomogla da Pfizerova i Modernina takozvana mRNA cjepiva budu moguća. BioNTech ima ugovor o licenciranju s tvrtkom N.I.H., a Pfizer daje prednost toj licenci.

Pfizer nije pretjerano skrivao profit od svog cjepiva. Na primjer, Sjedinjene Države plaćaju 38,4 dolara za dvije doze Pfizera. Izrael je pristao platiti oko 30 dolara po dozi, prema više izvještaja medija, dok EU plaća 30 dolara za dvije doze.

U nekim slučajevima, poput kada se Europska unija nedavno složila kupiti dodatne doze Pfizera, tvrtka ne otkriva svoje cijene.