Pfizer je ponudio produljenje svog ugovora o cjepivu protiv Covid-19 s Europskom unijom uz istovremeno smanjenje isporuka, ali i dalje očekuje da će blok platiti milijarde eura za neiskorištene doze usred velike prenatrpanosti u nekim zemljama, izvijestio je Financial Times. Ponuda je izazvala bijes nekolicine država članica, koje kažu da bi sporazum služio interesima farmaceutskih tvrtki umjesto njihovih vlastitih građana.

Produženje ugovora pomaknulo bi sporazum o cjepivu do 2026. godine, s predloženim smanjenjem broja isporučenih doza za 40 posto, kao i odgodama isporuka, izvijestile su novine u utorak, pozivajući se na dva neimenovana dužnosnika.

Međutim, unatoč predloženim rezovima, američki farmaceutski div i dalje inzistira na tome da mu se plati cijeli broj doza koje su prvotno dogovorene, od kojih se mnoge nikada ne bi proizvele prema novim uvjetima.

Izmjene sporazuma – čiji potpuni tekst nikada nije objavljen – predstavila je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides tijekom zatvorenog sastanka u Bruxellesu u utorak, ali su naišle na prigovore nekih članica EU-a.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, dužnosnici Bugarske, Mađarske, Litve i Poljske rekli su da neće potpisati sporazum s predloženim izmjenama jer one “ne predstavljaju konačno i pošteno rješenje za probleme viška cjepiva protiv Covid-19 i ne zadovoljavaju potrebe zdravstvenih sustava, potrebe građana i financijske interese država članica.”

Unija od 27 članica izvorno je potpisala zajednički ugovor s Pfizerom 2020., ali otkako se pandemija povukla, potražnja za cjepivima je stalno opadala, ostavljajući preobilje diljem kontinenta. Neke su zemlje bile prisiljene baciti cjepiva, a samo je Njemačka izbacila oko 36,6 milijuna doza, prema javnoj televiziji BR24, dok druge imaju velike zalihe neiskorištenih cjepiva, poput Austrije, koja je izvijestila o oko 17,5 milijuna doza.