Piloti poznate skandinavske aviokompanije SAS u štrajku su već šesti dan zaredom, a kako stvari stoje, ne kane ga prekinuti.

Prošlog petka više od 1400 pilota SAS-a započelo je sa štrajkom. Piloti iz Švedske, Danske i Norveške odbili su raditi sve dok SAS ne unaprijedi njihove radne uvjete te im ne povisi plaće, prenosi Simple Flying.

Osim povećanja plaća od 13 posto, piloti zahtijevaju predvidljiviji raspored rada prema kojem bi im se radni sati ispostavljali dva tjedna prije uvođenja mjesečnog rasporeda, javlja The Local.

Pregovori između SAS-a i sindikata još uvijek traju, a zajedno su potpisali čak i poseban sporazum prema kojem niti jedna strana neće u medije iznositi detalje pregovora sve dok pregovori ne budu dovršeni.

Od početka štrajka otkazano je 3306 letova, na štetu 300.000 putnika. Tijekom 1. svibnja otkazana su još 504 leta, što će unijeti dodatno nezadovoljstvo za nešto više od 47.000 putnika.

Štrajk će SAS-u donijeti i nove troškove osim po pitanju gubitka prihoda. Naime, prema pravilima EU, svi putnici imaju pravo na 600 eura naknade ukoliko su im letovi odgođeni na duže od tri sata.

Iz SAS-a su najavili da namjeravaju osporiti to pravilo pod izgovorom „izvanrednih okolnosti“.

Putnici nemaju pravo na naknadu kada je kašnjenje uzrokovano štrajkom, jer se to smatra izvanrednom okolnošću koja je izvan stvarne kontrole zračnog prijevoznika,rekao je voditelj odjela za odnose s javnošću Morten Johansen.

Prošle godine je i Ryanair odbio platiti naknade putnicima zbog štrajka, ali je tada reagirala Uprava civilnog zrakoplovstva (CAA) koja je Ryanairu prijetila da će ih sudskim putem natjerati na isplate.