Novootkriveno pismo koje datira iz 1989., pokazuje kako je princ Charles okrivio „strane, europske Židove“ za izazivanje arapsko-izraelskog sukoba. U njemu je istaknuo kako se nada da bi neki američki predsjednik trebao imati „hrabrosti suprotstaviti se židovskom lobiju“ jednog dana.

Poruka napisana 24. studenog 1986., pronađena je u javnoj arhivi te je u međuvremenu dospjela u medije. Princ Charles napisao ju je nakon tadašnjeg posjeta Saudijskoj Arabiji, Kataru i Bahrainu s princezom Dianom.

Izvor: Daily Mail

Sada cijenim da su Arapi i Židovi iskonski semitski narodi,“ pisao je tadašnji 38-godišnji princ, dodajući da je „priljev stranih, europskih Židova (posebno iz Poljske, kažu), taj koji je pospješio uzrokovanje velikih problema“ na Bliskom istoku. „Znam da postoji čitav niz kompleksnih pitanja, ali kako je ikad moguće zaustaviti terorizam osim ako se ne eliminiraju uzroci?“ pitao je princ Charles.

Sigurno neki američki predsjednik mora imati hrabrosti ustati i suprotstaviti se židovskom lobiju u SAD-u? Vjerojatno sam naivan!“ zaključio je.

Glasnogovornik princa Charlesa izjavio je kako misli izražene u pismu zapravo „nisu prinčeva vlastita stajališta.“ „Pismo jasno daje do znanje da to nisu bila vlastita prinčeva razmišljanja o arapsko-izraelskim pitanjima, ali predstavljaju mišljenja nekih od onih koje je upoznao prilikom posjeta, a s kojima je rado pregovarao.

Princ Charles je navodno samo „dijelio svoja mišljenja u privatnoj korespondenciji.