Pjongjang na paradi pokazao novo oružje, uključujući najveći balistički projektil

Snimke s državne televizije Sjeverne Koreje prikazuju transportno vozilo s 11 osovina kako prevozi ogromni projektil, veći od ičeg što je vojska Sjeverne Koreje dosad pokazala. To je prvi put od 2018. godine da je Sjeverna Koreja pokazala interkontinentalni balistički projektil na vojnoj paradi.

Parada se iščekivala s nestrpljenjem jer se očekivalo da će Sjeverna Koreja otkriti novo strateško oružje, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu koja je sposobna nositi nuklearnu bojevu glavu te pogoditi teritorij SAD-a.

Prema riječima vojnih analitičara, raketa izgleda kako veća i pojačana verzija rakete Hwasong-15, prvi put testirane u studenom 2017. godine.

Na paradi je prikazan i podmornički balistički projektil Pukguksong-4A, koji također još nije do sada viđen, a prikazani su i novi borbeni tenkovi i protuzračni sustav.

Sjevernokorejska državna televizija počela je emitirati snimku vojne parade održane u ranu zoru u subotu u povodu 75. godišnjice utemeljenja svoje Radničke stranke.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obratio je u govoru vojnicima zahvalivši im se na pomoći koju su pružili kako bi popravili štete koje su ovo ljeto nanijele oluje.