Pjongjang negira optužbe o razvoju biokemijskog oružja

Foto: REUTERS / KCNA

Sjevernokorejska vlada odbacila je optužbe da proizvodi biokemijsko oružje, unatoč raznim izvješćima da je njihova vojska započela testiranje korištenja oružja s antraksom.

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump objavio dokument pod nazivom Strategija za nacionalnu sigurnost, koji navodi da Sjeverna Koreja „nastoji proizvesti kemijsko i biološko oružje koje može biti odaslano balističkim projektilima“.

Na to je Institut za američke studije, suradničko tijelo sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio da se „Demokratska Narodna Republika Koreja, kao supotpisnik Konvencije o biološkom oružju, i dalje protivi razvoju, proizvodnji, skladištenju i posjedovanju biološkog oružja“.

Konvencija o biološkom oružju iz 1972. godine zabranila je „razvoj, proizvodnju i skladištenje čitave kategorije oružja za masovno uništenje“, čiji je supotpisnik Sjeverna Koreja postala 1987. godine.

Trump je prilikom izlaganja svoje Strategije o nacionalnoj sigurnosti, kazao da Sjeverna Koreja nastavlja s razvojem nuklearnog i raketnog oružja.

Sjeverna Koreja, zemlja koja izgladnjuje svoje ljude, potrošila je stotine milijuna dolara na nuklearno, kemijsko i biološko oružje koje može zaprijetiti našoj domovini.

Unatoč činjenici da nitko sa sigurnošću ne može reći što se doista događa u Sjevernoj Koreji, niti kakvo oružje se tamo razvija i proizvodi, ne možemo se oteti dojmu da gledamo još jedan američki scenarij s „oružjem za masovno uništenje“, pomalo već ofucanom frazom koja se u nekoliko navrata pokazala lažnom, a uzrokovala je posljedično milijunske štete i stotine tisuća mrtvih na Bliskom istoku u posljednjih petnaestak godina.