Španjolskim političkim krugovima počele su kružiti glasine o plagiranju i drugim akademskim nepravilnostima među političarima, nakon što je jedna ministrica odstupila sa svoje pozicije upravo zbog takve situacije. Među optuživanima su i trenutni premijer, ali i vođa opozicije.

Ministrica zdravstva Carmen Monton odstupila je 11. rujna sa svoje pozicije nakon što su otkrivene nepravilnosti vezane uz njenu titulu sa Sveučilišta Juan Carlos u Madridu, prenosi portal New Europe.

Sveučilište je podleglo pritisku medija te je obznanilo da su Montonine ocjene na njenom studiju o spolovima ručno mijenjane na internetskim stranicama. Pored toga, ona nije predala dio svojih radova tijekom studija, što je očekivano podiglo pitanja o tome kako je uopće dobila diplomu.

Pored svega, dio njenog magistarskog rada kopiran je u cijelosti direktno s Wikipedije, dok su drugi dijelovi i čitavi tekstovi kopirani iz drugih teza i članaka koji se mogu pronaći na internetu.

Monton je sama dala ostavku iako je istraga još uvijek u tijeku. Tvrdi kako nije učinila ništa loše.

Vladajuća Socijalistička stranka u međuvremenu je pozvala vodu opozicijske Narodne stranke Pabla Casada, da također napusti politiku zbog sličnih glasina o svojoj tituli koju je stekao na istom sveučilištu.

U kolovozu ove godine sudac Vrhovnog suda naredio je istragu Casada zbog navodne administrativne pronevjere i mita pri stjecanju magistarske titule koju je dobio bez da je odradio zahtjevanu količinu praktičnog rada.

Iz opozicijske stranke Ciudadanos, vođa Albert Rivera zatražio je reviziju doktorata premijera Pedra Sancheza, kojeg optužuje za autentičnost njegova rada.