Plan španjolske vlade za budućnost: Bez privatnog vlasništva, samo ugovor na određeno, povećanje imigracije, u mirovinu sa 70 godina

Komunizam par excellence.

U četvrtak, 20. svibnja, španjolski je premijer predstavio opsežan plan koji je tijekom godinu dana razvilo stotinu istraživača s više od 40 sveučilišta, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija, a čiji je cilj bio pretvoriti Španjolsku u socijalističku utopiju bez osobne slobode.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez predstavio je plan od 675 stranica pod naslovom Španjolska 2050, temelje i prijedloge za dugoročnu nacionalnu strategiju, pozivajući na kolektivno razmišljanje o izazovima zemlje nakon pandemije, u pokušaju da predloži vrstu zemlje „kakvom želimo biti za 30 godina“.

„Vizija budućnosti mora biti vizija države, a ne vlade. Sadašnjost nas zaokuplja, ali moramo se brinuti i za budućnost“, rekao je premijer. Takozvani projekt Španjolske 2050., „kolektivni odraz“ na budućnost zemlje „u post-COVID svijetu“ u sljedećih 30 godina, naišao je na očekivane kritike.

Španjolski list El Mundo zaključio je da prema Sanchezovom planu za 2050. Španjolci više neće posjedovati osobni automobil ili kuću i morat će dijeliti stan. Bit će prisiljeni odreći se letova za kratka putovanja i umjesto toga morat će se koristiti vlakom. Što se tiče zaposlenja, nudit će im se samo privremeni ugovori ili ugovori na određeno vrijeme i možda će morati raditi do 70. godine prije odlaska u mirovinu. Morat će jesti manje mesa i plaćati više poreza za piće ili pušenje. I nastojat će se povećati imigracija.

Dokument, razvijen uz doprinos preko 100 stručnjaka iz različitih područja, sada je otvoren za amandmane političkih stranaka, lokalnih i regionalnih vlasti, sindikata i grupa poslodavaca, neprofitnih organizacija i sveučilišta.

Cilj ambicioznog projekta je poticanje Španjolske u red „najnaprednijih zemalja u Europi“, ali ništa ne ukazuje na to da će ti prijedlozi poboljšati prosperitet ili pronaći odjek u španjolskom stanovništvu, umornom od duge nestabilnosti vlade.

Dokument predviđa uvođenje „poreza čestih letača“ ili uspostavu poreza na avionske karte prema blizini odredišta kako bi se smanjio njegov utjecaj na okoliš. Uz to, autori studije preporučuju zabranu letova na onim putovanjima koja se vlakom mogu obaviti za manje od 2,5 sata.

Da bi se postigao taj cilj, planom se predlaže postupno povećavanje poreznih stopa na potrošnju dizela i benzina dok oboje ne budu jednaki prosječnoj stopi najbogatijih zemalja Europske unije.

Također, potrošači i proizvođači bit će zaduženi za gospodarenje otpadom i preuzeti će sve povezane troškove, oslobađajući općine ovog tereta.

Dokumentom se predlaže promicanje „aktivnog starenja“, tako da svaka osoba može odlučiti želi li nastaviti raditi nakon što dostigne zakonsku dob za umirovljenje. „To je slučaj, na primjer, u skandinavskim zemljama, gdje značajan dio starijih osoba umirovljenje kombinira s određenom radnom aktivnošću, često povezanom s rukovodećim položajima, savjetodavnim radom ili zamjenama kako bi pokrili gubitke i izostanke radnika . Mlađih radnika“, rekao je Sanchez

Vlada predviđa da će se broj stanovnika koji žive u najamnim stanovima povećati u narednim godinama, a s tim i poteškoće u pristupu stambenom prostoru, posebno u nekim gradovima. Suočen s ovom situacijom, izvršni je plan predan poticanju alternativnih oblika posjedovanja vlasništva i najamnine, poput privremenog vlasništva i zajedničkog vlasništva.

„Ekonomija suradnje također bi se mogla probiti na tržište stanova u našoj zemlji: neki oblici zajedničkog stanovanja, poput zajedničkog suživota u stanu, mogu biti zanimljiva opcija i za mlade i za stare, što dovodi do novih oblika međugeneracijskog suživota“, navodi se u dokumentu.

Generalni tajnik konzervativne Narodne stranke (PP) Teodoro García Egea odbacio je projekt. „Mislim da ti ljudi vjeruju da kada građanin dođe u vijećnicu i zatraži rješenje svojih problema, možete reći ‘ne danas, ali 2050. godine to bih mogao riješiti umjesto vas’.“ Rekao je da je vlada usredotočena „gubljenje vremena Španjolaca“ s takvim planovima za budućnost, umjesto da iznese, na primjer, planove za suočavanje s trenutnom ekonomskom situacijom.

Vlada je ovaj plan predstavila petnaest dana nakon neuspjeha koji su regionalni izbori u Madridu nanijeli koalicijskoj vladi, u kojoj su socijalisti pretrpjeli najveći povijesni poraz u ovoj regiji.