ACLU i Planned Parenthood (organizacija koja vodi mrežu klinika za pobačaje u SAD-u) podnijeli su zajedničku tužbu protiv države Ohio 25. veljače zbog zakona koji štiti bebe rođene žive tijekom neuspjelog pobačaja.

Senatski prijedlog zakona 157, Zakon o zaštiti živorođene djece, osigurava da dojenčad koja je živa rođena nakon neuspješnih pobačaja dobije hitnu medicinsku skrb i pomoć. Zakon je potpisao guverner Mike DeWine u prosincu 2021. Kako bi zaštitio ovu ranjivu dojenčad, jedan od zahtjeva zakona je da sve ustanove za pobačaj imaju prethodni pisani ugovor o prijenosu s lokalnom bolnicom ili kvalificiranim liječnikom konzultantom.

Međutim, kako bi se osiguralo da porezni obveznici ne financiraju pobačaje, liječnicima koji rade za javne bolnice ili sveučilišta zabranjeno je prijavljivanje kao konzultantski liječnici. Ova odredba otežava poštivanje zakona nekoliko državnih ustanova za pobačaj, što znači da bi mogle biti prisiljene zatvoriti – što je stvarnost koja je pokretačka snaga trenutne tužbe.

Senatski zakon 157, pod krinkom tehničkog zahtjeva za odstupanje u licenci, zapravo je ekstreman i opasan zakon koji nastoji eliminirati pristup uslugama proceduralnog pobačaja u jugozapadnom Ohiju“, rekla je odvjetnica ACLU-a Amy Gilbert u izjavi.

Političari gomilaju još jedan medicinski nepotreban, proizvoljan i težak zahtjev na objekte za pobačaj u pokušaju da pobačaj stave izvan dosega stanovnika države Ohio.

Dok zagovornici pobačaja tvrde da je zakon nepotreban i opasan, činjenice dokazuju suprotno. Statistike pokazuju da se novorođenčad nakon pobačaja rađa živa puno češće nego što ljudi misle. Nuditi liječničku pomoć toj djeci odmah – uz osiguranje da ne budu ubijena nakon što su rođena živa – ne bi trebalo biti kontroverzno.

Mark Harrison, predsjednik pro-life grupe Created Equal, oglasio se protiv tužbe u priopćenju. „Zakon o zaštiti dojenčadi Born Alive ne samo da sprječava aborcioniste da ubijaju rođenu djecu, nego također štiti dolare poreznih obveznika od financiranja pobačaja sprečavajući liječnice koji rade za bolnice i medicinske škole koje financira država da sklapaju ugovore s klinikama za pobačaj”, rekao je.

ACLU i Planned Parenthood žele nastaviti koristiti novac poreznih obveznika za ubijanje još nedužne novorođene djece.”

Zakon bi trenutačno trebao stupiti na snagu 23. ožujka, iako se zagovornici pobačaja nadaju da će sud prije tog roka izdati privremenu zabranu.