Australski znanstvenici u javnost su izašli sa zabrinjavajućim rezultatima istraživanja koji pokazuju da otrovne kemikalije koje proizlaze iz plastičnog otpada štete morskim mikroorganizmima koji su odgovorni za proizvodnju 10 posto ukupnog kisika na planetu Zemlji. Štetne kemikalije zaustavljaju fotosintetičku aktivnom bakterije Prochlorococcus, kao i njen rast.

U eksperimentu provedenom na sveučilištu Macquarie znanstvenici su u dvije zasebne posude stavili uzorke PVC-a i običnu polietilensku  vrećicu. U svaku posudu potom su ulili slanu vodu i ostavili tako pet dana.

Nakon što su se kemijski elementi počeli ispuštati iz plastike, toj sada već zagađenoj slanoj vodi izložili su bakteriju Prochlorococcus, koja je odmah smanjila aktivnost rasta i aktivirala obrambene mehanizme da se pokuša zaštititi od otrovnih kemikalija.

„Ovi mikroorganizmi ključni su za morski ekosustav i proizvodnju kisika, smatra se da su odgovorni za proizvodnju 10 posto ukupne količine kisika na planetu“, objasnila je dr. Lisa Moore.

Većina istraživanja vezana uz zagađenje mora plastikom odnosi se na utjecaj plastike na ribe, sisavce i ostale krupnije morske organizme, međutim čini se da bi utjecaj na mikroorganizme mogao biti još kobniji.

Prochlorococcus je vrsta cijanobakterije, za koje se smatra da su odgovorne za to da je život na Zemlji postao mogu za ostale organizme.

Cijanobakterije koriste sunčevu energiju za fotosintezu, prilikom čega rastvaraju molekule vode u vodik i kisik, čije pak molekule s vremenom iz mora odlaze u atmosferu.

Eksperiment je pokazao da je PVC učinio najveću štetu cijanobakterijama. U 24 sata tijekom kojih je bakterija bila izložena PVC-u, bakterija je u potpunosti prestala proizvoditi kisik, dok je izloženost drugim vrstama plastike usporila proces fotosinteze.

Autor: Ivica Mandekić