Nakon što je nedavno rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo hvalisanje Hrvatske o slanju oružja Ukrajini, te upozorilo da će takve aktivnosti imati posljedice za međudržavne odnose dviju zemalja, hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da se Hrvatska „ne boji jer se nalazi na pravoj strani povijesti“.

Hrvatska snažno podupire Ukrajinu. Mi jako vjerujemo demokratsku budućnost Ukrajine. Imamo konflikt između demokratskog društva i autoritarnih režima. Oko toga nema dvojbe. Ne bojimo se. Mi smo na pravoj strani povijesti, vladavine prava i morala. Moramo napraviti sve što treba kako bi sprIječili agresiju. Tražimo mirno rješenje, diplomatsko rješenje, ali ono koje će poštivati međunarodno pravo i teritorijalnu cjelovitost slobodne i demokratske Ukrajine. To je pozicija koja se neće mijenjati.

Dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za jugoistočnu Europu Juri Pilipson prethodno je kritizirao najave Hrvatske i Slovenije o slanju oružja Ukrajini.

Planovi koje su objavile Slovenija i Hrvatska da će opskrbiti kijevski režim s oružjem nam nisu jasni. Autori te avanture moraju biti svjesni protiv koga će se koristiti to oružje. Ruska specijalna vojna operacija će postići svoje ciljeve, a naši europski partneri morat će platiti štetu koju su uzrokovali svojim nacionalnim interesima i bilateralnim odnosima koji su se razvijali generacijama.