Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je proteklih dana kako hrvatske vlasti pod njegovim vodstvom nikada neće postaviti bodljikavu žicu na granicu s BiH kako bi se zaustavila ilegalna imigracija. Po njegovim tvrdnjama u sprječavanju takvih upada dovoljne su prirodne prepreke i policija.

Tijekom prvih 10 mjeseci 2019., pri pokušaju ilegalnog ulaska u Sloveniju iz Hrvatske, uhvaćeno je i u Hrvatsku vraćeno gotovo nešto manje od 10.000 ilegalnih imigranata, što znači da je identičan broj njih sasvim sigurno ilegalno ušao i u Hrvatsku.

Porozna granica ili praktički nepostojanje iste, nisu problem za hrvatsku vladu.

Tako je to definirao i hrvatski premijer odgovarajući ovih dana na pitanje nizozemskog novinara tijekom sastanka sa stranim dopisnicima povodom hrvatskog presjedanja EU.

Neke naše susjedne članice EU postavile su fizičke barikade i bodljikave žice. Mise na to nismo odlučili jer imamo prirodne barijere poput Dunava i Save, te planina i šuma,“ tvrdi Plenković.

Bodljikava žica, koja je podjednako beskorisna barijera kao recimo – šuma – prema Plenkovićevim riječima „ne bi odaslala dobru političku poruku za naše bilateralne odnose.

Umjesto bodljikave žice, hrvatske vlasti navodno su odlučile investirati novac poreznih obveznika u obuku i opremanje policije, čije rezultate možete vidjeti na društvenim mrežama ljudi koji uzduž imigrantskih ruta imaju svoje domove ili vikendice.

Bodljikava žica na granicama tek je obična iluzija „sigurnosti“, budući da je tehnički gledano ona tek minorna prepreka za one uporne. Niti jedna država, pa čak ni Mađarska, samo bodljikavom žicom nije onemogućila upade nepozvanih „gostiju“ u zemlje EU.

Kada i ako bi neka zemlja to i željela učiniti, mjere sigurnosti bile bi kud i kamo drastičnije od apsurda „diplomacije“, „demokracije“ i „ljudskih prava“, a takva poruka bila bi itekako jasna i naširoko poznata onima koji imaju nakanu prelaziti granice.