Litiju, metal koji se koristi u baterijama za napajanje električnih vozila, pametnih telefona, prijenosnih računala i raznih drugih uređaja, porasla je cijena na rekordnu razinu ove godine dok svijet gura naprijed prema ‘zelenoj’ budućnosti. No, u procesu dekarbonizacije globalnog gospodarstva, cijene baterija su, prvi put otkako je BloombergNEF počeo pratiti tržište 2010. godine, porasle na godišnjoj razini.

Nakon desetljeća deflacije, prosječna cijena litij-ionskih baterija u svim industrijama porasla je na 151 USD po kilovatsatu 2022., što je povećanje od 7% u odnosu na prošlu godinu. BloombergNEF predviđa da bi cijene mogle nastaviti rasti sljedeće godine.

“Nikada prije u 12 godina koje je BNEF istraživao cijene baterija, one nisu zabilježile godišnji porast, umjesto toga one su padale kako je proizvodnja rasla”, rekao je Bloomberg.

Rastući troškovi litija, nikla, kobalta, aluminija i mangana — ključnih metala koji se koriste u proizvodnji baterija povećali su cijene litij-ionskih baterija.

“Tek 2024., kada se očekuje da će više proizvodnje litija biti uključeno, predviđa se da će cijene ponovno pasti”, objasnio je Bloomberg.

Porast litij-ionskih paketa baterija mogao bi biti prvi znak upozorenja u energetskoj tranziciji da će cijene za dekarbonizaciju gospodarstva biti skupe.

“S dolaskom elektromobilnosti i svim ovim uzbuđenjem oko litija, svijet treba nove izvore”, nedavno je za FT rekao Daniel Jimenez iz konzultantske tvrtke iLiMarkets. “Tko god bude proizvodio litij u sljedeće tri godine, ostvarit će nenormalno visoke profite.”

Ipak, sve dok se nova ponuda ne pojavi, cijena litij-ionske baterije će rasti, što je već izazvalo zabrinutost zbog pristupačnosti električnih vozila.