Pobuna u crkvi – dio klera optužuje papu Franju za herezu

Objavljeno:

Pismo od 25 stranica koje su potpisala 62 visoka dužnosnika Katoličke crkve i katoličkih učenjaka predano je papi Franji još 11. kolovoza ove godine. S obzirom da još nisu dobili odgovor na svoje pismo, potpisnici su odlučili objaviti ga u javnosti.

Pismo nosi naslov „Correctio filialis de haeresibus propagatis“, ili u prijevodu „Ispravak sljedbenika glede propagiranja hereze“. U njemu stoji da je papa Franjo apostolskom pobudnicom Amoris laetitia, koju je objavio prošle godine, zagovarao sedam heretičkih stavova po pitanju braka, moralnog života i prijema sakramenata, te omogućio širenje heretičkih mišljenja unutar Katoličke crkve.

Potpisnici pisma objašnjavaju da oni kao praktični vjernici imaju pravo i obvezu uputiti papu na ispravak njegovih stavova. Crkveni zakon zahtjeva da sposobne i stručne osobe ne šute kada klerici zavaravaju svoje sljedbenike i šire krivo učenje.

To nije u neskladu s katoličkom dogmom papine nepogrešivosti, stoji u pismu, jer crkva kaže da papa mora zadovoljiti striktne kriterije prije nego li bi se njegove izjave smatrale nepogrešivima. Papa Franjo ne zadovoljava te kriterije.

Pismo spominje dva glavna urzoka za ovu krizu unutar crkve. Jedan od uzroka je „modernizam“. Teološki gledano, modernizam je vjerovanje da Bog nije predao definitivnu istinu crkvi, koju ona mora propovjedati u točno istom obliku dovijeka.

Drugi uzrok je očiti utjecaj ideja Martina Luthera na papu Franju. Pismo navodi kako je Luther, utemeljitelj protestantizma, imao slične ideje o braku, razvodu, oprostu i božanskom zakonu, kao i papa Franjo, te navodi primjer papinih hvalospjeva Lutheru.

Potpisnici nisu išli u prosudbu stupnja svijesti kojom papa Franjo propagira sedam hereza koje oni navode. No oni također inzistiraju da papa osudi spomenute hereze, koje je direktno ili indirektno podržao.

Izvor: OnePeterFive

Povezani članci

Posljednje objavljeno