Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp su u kvaru, ali izvršni direktor Mark Zuckerberg ima još jednu glavobolju: osobni podaci milijardu i pol korisnika, navodno se nude na prodaju na dark webu.

Korisnički imena, prava imena, e-mail adrese, telefonski brojevi i lokacije među podacima su više od 1,5 milijardi Facebook korisnika koji su na prodaju, prema izvješću o kibernetičkoj sigurnosti u ponedjeljak. Tekuća cijena je navedena kao 5.000 dolara za milijun imena.

Podaci “izgleda da su autentični” i dobiveni su “struganjem” – dobivanjem informacija koje su korisnici postavili na “javno” ili dopuštanjem pristupa raznim aplikacijama ili stranicama.

To je “najveće i najznačajnije skladište podataka na Facebooku do sada”, prema publikaciji – otprilike tri puta veće od travanjskog curenja 533 milijuna telefonskih brojeva. Facebook je tada rekao da su to “stari podaci”, a sigurnosna ranjivost je zakrpljena još 2019. godine.

Privacy Affairs izvijestili su da je jednom navodnom kupcu ponuđena cijena od 5.000 dolara za milijun unosa. Drugi je korisnik tvrdio da je prodavatelju platio, ali nije primio ništa, a prodavač još nije odgovorio. Činilo se da su uzorci podataka dostavljeni neimenovanom popularnom forumu vezanom za hakiranje stvarni.

Facebook, Messenger, WhatsApp i Instagram, svi u vlasništvu Zuckerbergovog društvenog medija, pogođeni su ozbiljnim globalnim ispadom koji je počeo u ponedjeljak. Međutim, čini se da ova zbirka podataka nije povezana s tim događajem.

Iako ugroženi računi nisu kompromitirani u najstrožem smislu riječi, stručnjaci za kibernetičku sigurnost ističu da će pogođeni korisnici biti izloženi povećanom riziku od dobivanja neželjenih tekstova, oglasa i elektroničkih poruka od kriminalaca koji su prikupili podatke.