Podrška pristupanju Europskoj uniji drastično pala u Srbiji

Foto: ruskpp / Shutterstock.com

Najnovije službeno istraživanje u Srbiji pokazalo je da je potpora ulasku u Europsku uniju pada, čak i prije nego što je Unija objavila svoj prijedlog priznavanja Kosova kao samostalne države. Vlada u Beogradu odlučila je umjesto toga istaknuti očito odobravanje javnosti promjenama “povezanim s mogućim članstvom”.

Ministarstvo za europske integracije (MEI) je u svom izvješću o istraživanju, objavljenom u četvrtak navečer, istaknulo da je “podrška građana europskim reformama i dalje na visokoj razini”. Prema MEI-ju, 65% ispitanika smatra da su poboljšanja koja zahtijeva Bruxelles dobra sama po sebi.

Ponuđen hipotetski referendum o ulasku u EU, samo 43% je reklo da bi glasalo za, 32% je bilo protiv, 13% bi se suzdržalo, a 12% je reklo da ne zna. Upitani što im EU znači, 15% je reklo mogućnost slobodnog putovanja, 14% više mogućnosti zapošljavanja, a 13% “bolju budućnost za mlade”. U međuvremenu, 13% je vidjelo rizik od gubitka kulturnog identiteta u bloku.

Anketa je provedena sredinom prosinca 2022. Bloombergovo izvješće navodi da je ista anketa 2021. pokazala 54% potpore ulasku u EU, što implicira pad od 11 postotnih bodova od tada.

Neovisna anketa provedena u listopadu, koristeći istu metodologiju, pokazala je podršku pristupanju EU od samo 34,7%, uz 48,8% protiv i 16,5% neodlučnih. Štoviše, gotovo 80 posto ispitanika protivilo se priznavanju neovisnosti Kosova, kao uvjeta za pridruživanje bloku.