Početak drugog svjetskog rata ostao je zabilježen napadom njemačkog Wehrmachta na Poljsku 01.09.1939. godine. Dva tjedna kasnije, 17.09.1939. godine Sovjetski Savez, koji je u to vrijeme još bio u mirnodopskim odnosima sa Njemačkom zbog pakta o nenapadanju, sa svojom Crvenom Armijom ulazi u istočni dio Poljske, tako da je nakon nepunih mjesec dana Poljska bila podijeljena između Njemačke na zapadu i Sovjetskog Saveza na istoku.

Oko 450.000 poljskih vojnika bilo je zarobljeno od strane Crvene Armije i poslano u razne zarobljeničke logore. To su bili logori Starobielsk, Ostashkow, Kozelsk, Oranki, Gryazovets, Jukhnovo i drugi. Zapovjedanje ratnim zarobljenicima preuzela je sovjetska služba NKVD, te je velik broj zarobljenika odveden u Sibir gdje su u gulazima služili kao ratni zarobljenici.

Prilikom tih slanja u logore vršila se selekcija, tako da su u zarobljeničkim logorima Kozelsk i Starobielsk bili uglavnom vojni časnici, dok je Ostashkov bio namijenjen za policijske i zatvorske dužnosnike. Među ostalim, u tim logorima nalazio se i dio poljske inteligencije. U Kozelsku se nalazilo ukupno 5,000, u Ostashkovu 6.570, a u Starobielsku 4.000 ljudi, ukupno 15.570 zarobljenika. Većina tih zarobljenika je kasnije pobijena u masakrima koje je provodila sovjetska služba NKVD.

U Starobielsku je ubijeno 3.820, u Ostashkovu 6.311, a u Katynskoj šumi ubijeno je i zakopano 4.424 zarobljenika. Ubijeno je još oko 7.000 zarobljenika u drugim okolnim logorima. U tim likvidacijama uništen je kompletan rukovodeći potencijal poljske vojske i dio inteligencije poljskog naroda. U Katynu i ostalim likvidacijama NKVD je pobila gotovo polovinu ukupnog časničkog kadra Poljske.

Prva masovna likvidacija koja je otkrivena bio je pokolj u Katynskoj šumi. Otkrili su ga Nijemci 1943. godine nakon što su već zaratili sa SSSR-om i zauzeli taj dio Poljske. Nijemci su objavili pronalazak masovnih grobnica, te su pozvali na međunarodnu istragu zločina.

Tijela ekshumirana prilikom istrage iz 1943. godine

Porazom Njemačke u Drugom svjetskom ratu, SSSR je pokušao pripisati te likvidacije Wehrmachtu, ali čak ni na Nurnberškom sudu nije prošla ta optužba jer je još 1943. godine od strane međunarodne komisije i forenzičara utvrđeno da su likvidacije izvršene 1940. godine kada je Katyn bio pod sovjetskom okupacijom.

I nakon završetka rata šutjelo se o likvidacijama nad poljskim zarobljenicima, iako je bilo jasno utvrđeno da ih je izvela sovjetska služba NKVD. Padom komunizma u SSSR-u, u javnost su izašli otpečaćeni dokumenti iz tog doba koji potvrđuju postojanje naredbi koje su izdane od samog sovjetskog vrha za likvidaciju poljskih zarobljenika. Cilj likvidacija bio je uništiti sav potencijal za samostalno vodstvo te zemlje, kao što su komunisti jednom već prije napravili u krvavoj oktobarskoj revoluciji u Rusiji, a činili su to u mnogo navrata i kasnije.