Izraelski vojnici danas su ubili 41 Palestinca prilikom demonstracija na granici Izraela i pojasa Gaze, te ranili više od 1.600 osoba u do sada najkrvavijem danu u toj enklavi još od izraelskog bombardiranja 2014. godine.

Tisuće Palestinaca okupilo se na granici s Izraelom prosvjedujući kako zbog selidbe američkog veleposlanstva u Jeruzalem, tako i zbog već pola stoljeća njihovog istjerivanja sa svojih ognjišta.

Dio prosvjednika bacao je kamenje prema položajima izraelskih vojnika, dok se većina prosvjednika ipak suzdržala od nasilja.

Prosvjednici su na više mjesta palili gume koje su stvarale gusti crni dim, s obrazloženjem da je to dimna zavjesa protiv izraelskih snajperista. No, to ipak nije bilo dovoljno s obzirom na silan broj ubijenih i ranjenih prosvjednika.

Izraelska vojska je danima prije prosvjeda iz aviona bacala letke upozoravajući da se prosvjednici ne približavaju pograničnoj ogradi, jer time riskiraju svoj život, što je prema izraelskoj logici očito dovoljno opravdanje za korištenje bojevog streljiva i ubijanja nenaoružanih prosvjednika. I ne, kamen nije oružje.

Kad bi to bio klasičan modus operandi snaga sigurnosti, koliko bi samo žrtava bilo na prosvjedima protiv G-7 i sličnim manifestacijama nasilnih prosvjeda diljem Europe i SAD-a.

Dovoljno je stati na trenutak i pomisliti što bi se dogodilo da bilo koja druga zemlja u svijetu otvoreno i bez pardona puca bojnim streljivom na nenaoružane prosvjednike. Naravno, ne možete to ni pomisliti, jer se to ne bi nigdje drugdje dogodilo, osim u zemlji koja se hvali da je „najveća demokracija na Bliskom istoku“.

Bilo koja zemlja da to učini bila bi podvrgnuta međunarodnim sankcijama, a možda i kakvoj „intervenciji“, no ne i Izrael, za njih vrijede očito neka sasvim druga pravila.