Pokrenite vlastiti FIGHT CLUB

Bavljenje boksom, kao i ostalim borilačkim sportovima, sjajan je način da ostanemo u formi. Kardio vježbe pripreme za trening odlične su za ukupno zdravstveno stanje, a sparing s partnerom u ringu daje tijelu odličan adrenalinski šut ponekad prijeko potreban organizmu. Količina energije koju potrošimo u treningu i tijekom borbe i više je nego dovoljna da održavamo adekvatnu tjelesnu težinu. Moglo bi se zaključiti da je amatersko bavljenje boksom poprilično pozitivno za naše fizičko zdravlje. No tu je i pregršt drugih razloga zašto bi u svojoj garaži mogli pokrenuti jedan „Fight club“.

Priroda nas nije stvorila da budemo meki i krotki, već da se borimo, da budemo odlučni i da slijedimo nagone koje nam je podarila. Muškarci su stvoreni za borbu i nadmetanje, a to rijetko imaju priliku iskusiti i dokazati u modernom svijetu. Borilački sportovi tu dolaze kao surogat s kojim muškarci imaju priliku uživati u nadmetanju i iskusiti dijelić onog iskonskog u sebi, a opet u relativno sigurnom okruženju.

Posvećenost. Kontinuirano pridržavanje programa kojeg ste si zacrtali zahtjeva posvećenost osobe tom cilju. Ako pritom dodamo činjenicu da ste se posvetili tome da vas jednom tjedno netko ima pravo nabubati, e to onda samo za sebe govori koliko ste odlučni u svom naumu. 

Samokontrola. Nervoza i trema uoči zahtjevnih zadataka na poslu ili važnih ispita sasvim su normalni. Fight club vam može pomoći da se bolje pripremite za te kritične situacije. Naučit ćete kontrolirati svoje živce i prevladati strah i tremu. Iako se u sparingu s prijateljem radi samo o simulaciji ozbiljnih fizičkih sukoba, u vama se unatoč tome budi instinkt koji vam nalaže prevladavanje straha, u ovom slučaju straha od primanja bolnih udaraca i porazu od protivnika. To će vam ujedno biti trening koji će vam pomoći da savladate i ostale strahove s kojima se svakodnevno suočavate.

Poniznost. U borbi ćete se često osramotiti, ne možete uvijek biti pobjednik, morate znati podnijeti i poraz. Nekad je protivnik jednostavno bio bolji, a nekad smo si sami krivi za poraz, nismo se dobro pripremili. Bitno je s vremena na vrijeme biti poražen u borbi, imati snage sagledati svoje greške i nastaviti dalje.

Drugarstvo. Iako će to mnogima zvučati čudno, ali čovjeka ne možete bolje upoznati nego da se potučete s njim. U žaru borbe vi ćete ga doista upoznati, shvatit ćete od čega je napravljen, za što je sposoban, zna li se kontrolirati, vidjet ćete njegovo pravo lice, a ne samo masku koju svi oblačimo da se uklopimo u ovo moderno sterilno društvo. Ono što je najvažnije, nakon borbe biti u stanju pružiti jedan drugom ruku i respektirati jedan drugog.

Ispušni ventil. Bez obzira koliko nas uvjeravali suprotno, mi smo u srži životinje, potrebno nam je da zadovoljimo svoje nagone, skinemo svakodnevnu masku i budemo prirodni. Preopterećeni svakodnevnim poslom i obavezama potreban nam je ispušni ventil koji će nam pomoći da zaboravimo probleme. U ringu garantirano nećete razmišljati niti o šefu koji vas tjera da radite prekovremene, frigidnoj ženi koja vas samo pita kad će vam sjesti plaća niti o nadolazećoj rati kredita za auto. Tu ste samo vi i vaš protivnik i sve ostalo magično nestane.

Za bavljenje ovakvim hobijem ne treba puno novca, dovoljan vam je prostor i dobra volja nekolicine prijatelja. Neki će krenuti i korak dalje pa će od prostora u kojem se vježba i održavaju treninzi i borbe učiniti pravu malu teretanu. Ono što će najteže biti naći jesu odgovarajući ljudi za ovakav hobi.

Naime, nije to za svakoga, budimo iskreni. Osobe moraju biti fizički zdrave i u stanju podnijeti zahtjevniji trening, a pored toga moraju biti dovoljno psihički stabilni da s jedne strane mogu primiti udarac bez da to shvate osobno, kao i zadati udarac bez da osjećaju grižnju savjesti. To nije baš tako lako naći.

Ako ste neiskusni u svemu tome, dobra ideja za početak je angažirati stručnjaka koji će vas kroz nekoliko seansi uvesti u ispravan način kako vježbanja tako i borbe.

I upamtite, Fight club nije prilika za nečije preseravanje i liječenje frustracija, već prilika za izgradnjom sebe i odnosa s drugima. Prilika za izvlačenje onog iskonskog u nama samima, naše srži, nagona koji nas tjera da se borimo, da opstanemo, da budemo bolji i jači.

Autor: Ivica Mandekić