Jeste li znali da Hrvatska ima svoju svemirsku agenciju? Dobro, možda nema agenciju, ali ima skup stručnjaka i entuzijasta okupljenih oko nevladine udruge Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association – A3), koji su si postavili kao zadatak lansiranje u svemir prvog hrvatskog satelita.

Prvi projekt Jadranske aero-svemirske asocijacije je izrada, sklapanje i lansiranje hrvatskog 2U CubeSat satelita s kamerom kao glavnim korisnim teretom. Ime je dobio po Perunu, staroslavenskom bogu groma i munje.

Projekt Perun realizirati će veliki broj mladih inženjera i znanstvenika koje će voditi iskusno osoblje na sveučilištima i znanstvenim institucijama kroz projektne recenzije i savjete. Čitav projekt osmišljen je kao poticanje razvoja visokih tehnologija i stjecanje potrebnog znanja i praktičnih iskustava kroz projekte svemirskog inženjerstva.

Glavni zadatak ovog projekta biti će fotografiranje površine Zemlje s visine od 550 kilometara, a snimljene fotografije koristiti će se u obrazovne svrhe, te će biti dostupne svim obrazovnim ustanovama.

Projekt je trenutno u fazi crowdfunding kampanje, a na projektu će biti angažirani mnogi hrvatski stručnjaci, inženjeri i znanstvenici, te se u udruzi A3 nadaju da bi iz ovog projekta, ako bude uspješan, mogao izrasti hrvatski svemirski program.

Kako stoji na službenoj stranici udruge, Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association – A3) je nevladina, neprofitna i neovisna udruga osnovana s ciljevima: 1.) poticanja  istraživanja i razvoja  u aero-svemirskom sektoru, 2.) posredovanja  u projektima kao „point of contact“, 3.) obrazovanje i savjetovanje te 4.) međunarodna suradnja. Članovi osnivači jesu fizičke i pravne osobe iz znanstvenog i tehnološkoga sektora s osnovnom namjerom promoviranja navedenih ciljeva.