Pokušaj CIA-e da pomoću mačaka špijunira svoje protivnike

Špijunske agencije diljem svijeta koristile su razne bizarne metode kojima su pokušavale kontrolirati svoje protivnike. CIA je tako, među ostalim, pretvorila živu mačku u hodajućeg kibernetičkog špijuna.

Wikileaks je objavio tajne CIA-ine dokumente iz doba hladnog rata o projektu „Akustična maca“, koji je imao za cilj kiruršku ugradnju špijunske opreme (mikrofon, antenu i baterije) u tijelo mačke, koja bi navodno trebala biti poslana da prisluškuje njihove protivnike iz blizine.

No projekt nije bio baš tako uspješan kako su planirali. Jedan zapis tako spominje zanimljivu i pomalo bizarnu anegdotu:

Potrošeno je puno novca. Otvorili su mačku, stavili bateriju u nju, ugradili mikrofon. Rep je služio kao antena. Stvorili su čudovište, testirali i testirali. Primjetili su da bi mačka često usred zadatka otišla kad bi postala gladna, pa su ubacili još jednu žicu da to spriječe. Napokon su bili spremni. Poveli su mačku u park i pokazali joj klupicu na kojoj su sjedila dvojica muškaraca. ‘Slušaj što ona dvojica govore’, rekli su mački. Izvadili su mačku iz kombija i poslali ju preko ceste. Istog trenutka naletio je taksi i pregazio mačku. I tako su ostali sjediti u kombiju sa svom opremom i mrtvom mačkom koja je ležala nasred ceste.

Srećom po mačke, CIA je ubrzo shvatila da je čitav trud bio uzaludan, te da sprovođenje ovog projekta u praksu nije najbolji način trošenja resursa agencije. Pitate se koliki je bio trošak ovog projekta? Sićušnih 15 milijuna dolara.

Autor: Ivica Mandekić