Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen optužena je za stvaranje novog ureda EU s ksenofobičnom porukom. Ured za „zaštitu našeg europskog načina života“ naišao je na žestoke kritike i osude unutar Bruxellesa i diljem EU.

Novi ured koji je stvorila nadolazeća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zaradio je široku osudu u srijedu, a nevladine organizacije rekle su da je poslala „zabrinjavajuću poruku“, dok su je zakonodavci EU nazvali „ponižavajućom“, prenosi Deutsche Welle.

Von der Leyen je preimenovala niz pozicija Komisije kako bi zvučali manje formalno i više orijentirani na ciljeve, uključujući sada kontroverzni rebranding dosadašnjeg portfelja „migracija, unutarnjih poslova i državljanstva“ u novi ured za „zaštitu našeg europskog načina života.

Novi je naziv na društvenim mrežama odmah naišao na salvu kritika liberala, demokrata i marksista zbog svog naziva koji zvuči „fašistički“, ali i kritike iz Bruxellesa.

[do_widget id=text-53]

Stvaranje portfelja ‘Zaštita europskog načina života’ kao odgovor na ‘legitimne strahove i zabrinutosti zbog utjecaja ilegalne migracije’ potpuno je pogrešno i kažnjivo“, rekla je Sophie u ‘t Veld, progresivna nizozemska europarlamentarka.

Ska Keller, njemačka zastupnica koja predvodi blok stranke Zelenih u Europskom parlamentu, također je izrazila zabrinutost zbog toga što bi novi ured podrazumijevao „kontradikciju između podržavanja izbjeglica i europskih vrijednosti“.

Damien Careme, francuski član Zelenih, rekao je da je ime portfelja „gadost“.

Izgleda lijepo, ali kad netko shvati da to znači da će biti zadužen za migraciju, integraciju i sigurnost, onda je to apsolutno odvratno“, dodao je Careme.

Eve Geddie, voditeljica ureda europskog ogranka Amnesty Internationala, rekla je: „Povezivanje migracije i sigurnosti u portfelju povjerenika za zaštitu našeg europskog načina života riskira slanje zabrinjavajuće poruke.

Novo radno mjesto pripalo je Margaritisu Schinasu, bivšem grčkom članu Europskog parlamenta i dugogodišnjem državnom službeniku Komisije.

Schinas je rekao da je oduševljen šansom da „zaštiti i osnaži Europljane“.

Pojasnio je cilj položaja rekavši da će njegov ured biti „bolja zaštita naših građana i granica i modernizacija našeg sustava azila, ulaganje u vještine Europljana i stvaranje svjetlije budućnosti za našu mladež, uvjeren sam da možemo poduzeti velike korake u vezi s tim slijedećih pet godina kako zaštititi i osnažiti Europljane.

Kako ne bi bilo zabune, cilj ovakve pozicije tek je prividna i tobožnja zaštita „vrijednosti“ i „demokracije“, pri čemu je potonja prijevara jedan od glavnih uzroka rušenja Europe i nagrđivanja svih njenih vrijednosti.

Ured Von der Leyen odgovorio je na kritiku ističući da je ime portfelja bilo u njezinim dokumentima o javnoj strategiji od srpnja i da je svrha ureda bila koordinacija prekograničnog razvoja i borba protiv terorizma, kao i zaštita vrijednosti i demokracije.

U skladu s time, svi komentari tek su tipična cirkuska predstava za javnost i oličenje apsolutne etnomazohističke mržnje spram autohtonih Europljana, njihove kulture i svega što su stvorili. No, zahvaljujući „demokratskim vrijednostima“, možemo slegnuti ramenima i okrenuti se svojoj mlohavoj učmaloj svakodnevici, žaleći za drugačijim društvom i liderima, a ne „predstavnicima“ u parlamentu koji naprosto mrze sve one koje navodno zastupaju.