Rudolf Hess jedan je od najpoznatijih Hitlerovih suradnika i članova NSDAP-a. Svoju karijeru u stranci započeo je kao Hitlerov privatni savjetnik, a 1939. došao je do pozicije zamjenika Führera.

U to vrijeme, jedina osoba koja je bila utjecajnija od Hessa, bio je Herman Göring, predsjednik Reichstaga. Ipak, Hess nije bio zadovoljan time kako nova Njemačka vodi politiku.

Jedne svibanjske noći 1941., nekoliko tjedana prije Hitlerove invazije na Sovjetski Savez, Hess se odlučuje na osobni mirovni pothvat koji je šokirao sve sukobljene strane.

Hess u jednom od dvokrilaca, kao iskusni pilot. | Izvor: crystalinks.com

Kako je prošao pilotsku obuku, Hess je odletio borbenim avionom Messerschmitt Bf 110 iz Augsburga prema Škotskoj, gdje se padobranom spustio u selu Eaglesham, nedaleko od Glasgowa.

S obzirom da je pri doskoku ozlijedio gležanj, farmer David McLean koji je na polju vršio okapanje, pomogao je Hessu i odveo ga svojoj kući.

Hessov let bio je zanimljiv pothvat za ono doba, budući da je na dobrom kursu ostao gotovo 1600 kilometara unatoč tome što je raspolagao samo kartama. Pored toga, uspio je izbjeći njemačke zračne patrole, ali i britanska protuzračna gnijezda.

Rudolf Hess
Hess uz bok Hitleru čiji je zamjenik bio od 1939. | Izvor: AP

Razlog Hessova leta u Škotsku bio je pokušaj sklapanja mira s Britancima. Hess je poput Hitlera vjerovao kako Britanci i Nijemci ne bi smjeli biti u sukobu zbog činjenice da njihovi narodi potječu iz istih korijena, germanskih plemena.

S obzirom da je Hitler svoju pozornost usmjerio na invaziju na Sovjetski Savez, Hess je želio iskoristiti priliku da zaustavi moguću britansku invaziju na Njemačku. Iz to razloga, Hess je želio razgovarati s Vojvodom od Hamiltona, jer je vjerovao kako bi ovaj mogao uvjeriti Winstona Churchilla da potpiše mirovni sporazum s Njemačkom.

Douglas, 14. Vojvoda od Hamiltona. | Izvor: Getty

Iako se Vojvoda od Hamiltona doista sastao s Hessom, odbio je surađivati s njime. Prema Churchillovoj naredbi, Hess je ubrzo pritvoren u poznatom zatvoru Tower of London, čime je postao posljednji politički zatvorenik u toj instituciji.

Churchill je odmah učinio i strateški psihološki korak te je odmah javno objavio Hessovo uhićenje, znajući da će to uzrokovati nestabilnost u Njemačkoj, budući da je upravo Hess bio jedna od vodećih političkih ličnosti.

Očekivano, mnogi su bili šokirani ovom činjenicom. Hitler je potresen razmišljao kako opravdati gubitak jednog od najvjernijih suradnika, pa je u strahu od reakcije njemačke javnosti koja bi mogla posumnjati u režim nacional-socijalizma, objavio kako je Hessov let bio rezultat akutnog mentalnog poremećaja. Očekivano, nitko mu se nije suprotstavio.

Hess na suđenju u Nürnbergu. | Izvor: pinterest

Hess je ostao u britanskom zarobljeništvu do kraja rata. Iako nije sudjelovao ni u kakvim zločinima, već je naprotiv želio sklopiti mir, na suđenju u Nürnbergu osuđen je na doživotni zatvor zbog navodnih „zločina protiv čovječnosti“, a kaznu je izdržavao u berlinskom Spandauu.

Spandau je bio poznat kao zatvor za nacional-socijaliste. Hess je u zatvoru ostao sve do 1987. kada je navodno počinio samoubojstvo u 93. godini života. Od 1966. do svoje smrti, bio je potpuno izoliran u Spandau, budući da su svi ostali zatvorenici već umrli ili su pušteni na slobodu.

Hess u zatvoru Spandau. | Izvor: Daily Mail

Oko Hessovog pokušaja sklapanja mira danas postoje brojne teorije. Neki povjesničari vjeruju kako je Hitler znao za sve, ali je shvativši neuspjeh, obznanio javnosti kako je Hess „poludio.“

Drugi vjeruju kako su i Britanci znali za ovaj pokušaj, pri čemu je naređeno da se na Hessov avion ne puca, jer je Churchill podržavao Hessov dolazak. Ima, naravno, i onih koji tvrde da je u Britaniji završio Hessov dvojnik, a da je pravi Hess ostao prikriven uz Hitlera do samog kraja rata, nakon čega su obojica završili u Južnoj Americi.