Pokušao postiti 40 dana poput Isusa – i preminuo

Pastor Francisco Barajah preminuo je u Mozambiku nakon što je pokušao izdržati bez hrane 40 dana oponašajući Isusov 40-dnevni post kako je opisano u Bibliji.

Barajah, koji je osnovao Evangeličku crkvu Santa Trindade u mozambičkoj središnjoj provinciji Manica, preminuo je ovaj tjedan u bolnici u gradu Beira. Do dvadeset petog dana posta, 39-godišnji pastor navodno je bio toliko slab da nije mogao stajati, kupati se ili hodati te su ga hitno prevezli u bolnicu.

U bolnici je Barajahu dijagnosticirana akutna anemija i zatajenje probavnih organa. Liječnici su reagirali pokušavajući ga rehidrirati serumima i ponovno uvesti tekuću prehranu, no bilo je prekasno i on je podlegao u srijedu.

Barajahov brat, Marques Manuel, priznao je da je pastor postio, ali je osporio medicinsku dijagnozu o njegovoj smrti. “Istina je da je moj brat patio od niskog krvnog tlaka”, rekao je.

Jedno izvješće tvrdilo je da je Barajah odustao od vode kao i hrane, scenarij koji je malo vjerojatan. Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, najdulje poznato da je netko preživio bez vode je 18 dana. To se dogodilo 1979. godine kada su policajci zatvorili 18-godišnjeg austrijskog zidara po imenu Andreas Mihavecz u policijsku ćeliju, a zatim zaboravili na njega.