Policajcima naređeno da čekaju dok je ubojica pucao na učenike

Foto: Joe Raedle / Getty Images

Prema informacijama koje je prikupio Fox News, u kritičnim trenucima dolaska prvih policajaca na dojavu o pucnjavi u školi Stoneman Douglas, gdje je Nikolas Cruz ubio 17 osoba, policijski zapovjednik naredio je podređenima da ne ulaze u školu za napadačem, već da „stvore sigurnu zonu“, što se ispostavilo kao kobna greška s obzirom da je napadač već počeo i nastavio pucati po žrtvama.

U slučajevima gdje se radi o primjerice opsadnom stanju ili talačkoj krizi, pristupa se osiguranju ugrožene zone, no kad se radi o ubilačkom pohodu naoružanog napadača, svaka sekunda je presudna i priotitet je na zaustavljanju daljnjeg napada.

S tim se slažu i izvori iz policije koji su izašli u javnost s informacijom o tome kako je policajcima naređeno da čekaju, dok je napadač pucao po žrtvama.

To je skandalozno, to što su oni čekali stajalo je ljude života. U takvim situacijama nema čekanja, svaka sekunda je jedan život manje.“

U trajanju je istraga državnog ureda o postupanju policijske uprave Broward County, koja je vodila akciju tog dana.

Jeff Bell, predsjednik saveza policijskih službenika okruga Boward također smatra da to bila loša odluka: „Ako policijski timovi već nisu u objektu i svladavaju napadača, nemamo što razmišljati o osiguranju zone. Očito je da se veća briga posvetila osiguranju zone nego pronalasku napadača, to je bila loša odluka. Takva odluka je kočila naše službenike i odnijela živote.

Napadač je ušao u zgradu i počeo pucati u 14:21. Policijski transkripti pokazuju da su policijski službenici stigli unutar pet minuta nakon što je Nikolas Cruz ušao u školsku zgradu i počeo pucati. Još pet minuta nakon toga naređeno je stvaranje sigurne zone, iako su se i dalje čuli pucnjevi.

Tek petnaest minuta kasnije, u 14:47, zabilježeno je da je pristigla specijalna policija koja je i ušla u zgradu s ciljem da svlada napadača. Drugim riječima, od dolaska prvih policajaca, do njihovog ulaska u zgradu prošlo je čitavih dvadeset minuta. Policijski stručnjaci izjavili su da je to u suprotnosti s policijskom obukom koja nalaže da je u takvim situacijama prioritet neutralizacija prijetnje.

IZVORFox News