Policija elektrošokerom onesposobila dementnu staricu od 95 godina

Australska policija suočena je s bijesom javnosti nakon što je policajac elektrošokerom onesposobio 95-godišnju ženu u sobi za liječenje u staračkom domu, dok je polako hodala prema njemu koristeći hodalicu, a u ruci je imala kuhinjski nož. Nakon pogotka udarila je glavom o tlo i sada se navodno bori za život.

Interakcija s Clare Nowland, staricom iz Novog Južnog Walesa, dogodila se u srijedu ujutro u objektu Yallambee Lodge u gradu Cooma. Pomoćnik komesara Peter Cotter, koji je u petak razgovarao s novinarima, rekao je da je žena uzela nož iz kuhinje, zbog čega je pozvana policija.

“Počeli su pregovori s Clare da zapravo odbaci nož. Iz bilo kojeg razloga, Clare to nije učinila”, objasnio je dužnosnik.

Kritičari su se pitali je li ovakav postupak prema gospođi Nowland, koja teži samo 43 kilograma, visoka je 157 cm i prilično krhka u poodmakloj dobi, bio opravdan. Policajac koji je koristio elektrošoker opisan je kao muškarac na višem položaju s 12 godina iskustva u policiji.

“Imala je nož u ruci i pošteno je reći da je bila naoružana tim nožem”, objasnio je Cotter tijekom konferencije za novinare. “Pošteno je reći i da je hodala sporim korakom. Imala je okvir za hodanje. Ali imala je nož.”

Obiteljski prijatelj, Andrew Thaler, rekao je medijima da su Nowlandove ozljede opasne po život i da uključuju frakturu lubanje i krvarenje u mozgu.

Policajac uključen u incident je trenutno van službe i njegov je status na dužnosti stavljen pod reviziju, rekao je čelnik policije. Istraga incidenta dobila je najvišu razinu prioriteta i bit će temeljita i neovisno preispitana, obećao je.