Istraga lijevo-orijentiranog lista Sunday Mirror otkrila je jedan od najodvratnijih skandala u kojima je policija zajedno sa socijalnim službama punih 40 godina šutila i pasivno promatrala premlaćivanja, podvođenje, silovanja, pa čak i ubojstva gotovo 1000 djevojčica.

Lucy Lowe jedna je od poginulih u podmetnutom požaru u Telfordu. | Foto: Brock Richard

Istraga duga 18 mjeseci otkrila je zlostavljanja neslućenih razmjera, pri čemu su tri djevojke ubijene nakon što je zlostavljač Azhar Ali Mehmood spalio njihovu kuću zajedno s njima unutra.

Socijalni radnici znali su za zlostavljanja još od početka 1990-ih, a među žrtvama su bile i djevojčice u dobi od tek 11 godina. Međutim, policiji je trebale punih 10 godina da uopće pokrenu istragu, dok su vlasti zapostavljale praćenje osumnjičenih zlostavljača isključivo arapskog porijekla, zbog straha od optužbi za „rasizam.“

Žrtve su posvjedočile kako zlostavljanje, koje je započelo još u 1980-ima, traje i dan danas te su istaknule kako policija pet puta nije uspjela provesti istragu o nedavnom slučaju, zbog čega se u sve umiješao član parlamenta.

Vicky Round jedna je od žrtava koju su zlostavljači učinili ovisnicom o cracku u 12 godini te o heroinu u 14. Vicky je umrla zbog predoziranja 2009. godine | Foto: Sunday Mirror

Iz Mirror-a navode kako su otkrili dosjee koji ranije nisu viđeni, a u kojima je lokalna vlast prikazivala djevojčice kao „prostitutke“, umjesto žrtve zlostavljanja.

Telford je relativno mali grad, sa oko 170.000 stanovnika. Broj zlostavljanih djevojčica u poznatijem slučaju Rotherham je nešto veći od 1500, dok grad broji oko 260.000 stanovnika.

Mrzila sam to što se događalo, a moji zlostavljači su me vukli po podu i rečeno mi je da ako ikome išta kažem, da će doći po moje mlađe sestre i da će mojoj mami reći da sam prostitutka,“ ispričala je neimenovana 14-godišnja žrtva zlostavljanja.

Noć za noć bila sam prisiljena na spolni odnos s više muškaraca u odvratnim restoranima i prljavim kućama.

Mora da sam dobivala tabletu ‘za jutro poslije’ u lokalnoj klinici najmanje dva puta tjedno, ali nitko me nije ništa pitao.

Dva puta sam ostala trudna i dva puta sam pobacila. Nekoliko sati nakon drugog pobačaja, jedan od mojih zlostavljača me je pokupio da bi me ponovno silovalo nekoliko muškaraca.

Najgori trenutak dogodio mi se nakon mog 16. rođendana, kada su me drogirali, a potom su me grupno silovala petorica muškaraca.

Nekoliko dana kasnije, vođa skupine pojavio se u mojoj kući i rekao mi da će ju spaliti ako samo pisnem o tome što se dogodilo.

Žrtve su potvrdile kako su im policija i socijalni radnici uporno odbijali pružiti emocionalno podršku, dok su vlasti aktivno pokušavale zaustaviti istragu.

Iako su pojedini lokalni političari, pa i pravobranitelji djece pozvali na javnu i stručnu istragu, iz policije i lokalnog vijeća ranije su dostavili dopis državnoj tajnici Amber Rudd, prema kojem su to željeli obeshrabriti. Policija tvrdi kako je to nepotrebno.